ПЛАМЕН АСЕНОВ, "Свободна Европа"

Св. Исидор от Севиля (ок. 560 - 636) - мислител, учен, писател 

Произход: Картахена, Испания, образовано, благородническо семейство

Образование: тривиум – граматика, риторика, логика, и квадривиум – аритметика, геометрия, музика и астрономия в катедралното училище на Севиля, има най-богатата за времето библиотека от над 1000 тома

Интереси: история, право, земеделие, математика, риторика, граматика, астрология

Най-известни творби: „Етимологии“, „За природата на нещата“, „История на кралете на готите, вандалите и свевите“

Признание: канонизиран през 1598, първи енциклопедист на Нова Европа, през 2003 е обявен за „светец-покровител на компютрите, интернет и всичко, свързано с тях“

------

Ще чуем ли звука на мисълта, ако влезем в зала със сървъри? Та нали интернет е модерната магия на човешката мисъл, изобретена, за да подпомогне сама себе си.

Но, както всяко човешко творение, и това не може без закрила свише. Мнозина не знаят, но Мрежата има официален светец. През 2003 г. папа Йоан-Павел Втори прогласява Св. Исидор от Севиля за покровител на компютрите, Мрежата и всичко, свързано с тях.

Трудно е да си представим годината 560, когато на Иберийския полуостров се ражда Исидор. Това са „тъмните векове” на Европа - в Британия живеят Мерлин, Моргана, Крал Артур и рицарите, които още търсят Светия Граал, Рим не е в Рим, а в Константинопол, Западът е залят от варвари, а християнството е слабо стръкче, не здрав дънер.

Тази Европа магически се опложда сама, за да се роди после от себе си. А момчето Исидор става истински светилник на знанието.

Някои го наричат „последният античен мислител”, други – „първият средновековен учен“. Заради книгата „Етимология” обаче всички го признават за първия енциклопедист на нова Европа и това днес го прави най-подходящ за покровител на чудото интернет.

Впрочем, не е зле всеки път, преди да влезете в Мрежата, да кажете съответната молитва: „Всемогъщи и вечен Боже, който ни създаде по свой образ и ни заръча винаги да търсим всичко, което е добро, вярно и красиво, особено в божественото лице на Твоя Единороден Син, нашия Господ Исус Христос, направи така, молим те, че чрез застъпничеството на Свети Исидор, епископ и лекар, по време на пътуванията си през интернет да насочим очите и ръцете си само към онова, което е угодно на теб, прояви милосърдие и търпение към всички души, с които се срещаме. Чрез Христос, нашия Господ, амин.”

Севиля е сърцето на Андалусия, в началото на VII в. там приветстват новия епископ Исидор. И там после, след 36 години споделена мъдрост и светъл дух, го изпращат в отвъдното като Сан Исидоро де Севийя.

Нищо, че е родом от Картахена, където се появява през 560 г. Баща му, Северианус, е от знатна и богата испано-римска фамилия, а майка му, Теодора, е от вестготското кралско семейство.

Вестготите не са варварските германски племена, които опустошават Европа тогава, а романизирани съюзници на Рим, които идват на Иберийския полуостров, основават Толедското кралство и въвеждат добро управление, основано на римското право.

Но има проблем – те, включително кралската фамилия, са ариани (вид християнско учение - бел. ред.), а огромна част от поданиците са католици. Но вместо с огън и меч да покръстят народа си, управляващите сами приемат католицизма. А смесената по произход и високообразована фамилия на Исидор е в центъра на промяната. Стига да се спомене само фактът, че от трима братя и една сестра в семействота, католическата църква получава…..четирима светци.

Исидор учи в катедралното училище на Севиля тривиум и квадривиум – граматика, риторика и логика, плюс аритметика, геометрия, музика и астрономия. Освен латински, знае гръцки и иврит, чете семейната библиотека, която после цял живот допълва до към 1000 тома – най-богатата европейска библиотека тогава. И като продължава да чете и учи цял живот, самият Исидор става прочут учител и мислител.

Само ще вметна, че точно той (и Св. Августин) раждат фундаменталната идея за разделението на властите и оспорват античния принцип за „божественото право” на владетелите да разполагат с живота, свободата и собствеността на поданиците си.

Сам Исидор, след като през 600 година наследява брат си Леандър на архиепископския престол на Севиля, въвежда принципа за сътрудничество между църковната и светската власт. Той не просто учи другите, а пише книги, за да разпространява знанието.

Писменото му наследство включва десетки книги, най-важна от които е „Етимологии”. Тази първа енциклопедия на Ранното Средновековие му носи славата на мъдър и учен човек, продължител на делото на античните мислители.

„Етимологии” е от 20 части, в които Исидор събира есенцията на тогавашното знание – от граматика, медицина, история, учението за Бога и ангелите, до храната, домакинските изкуства, земеделските инструменти. Столетия „Етимологии“ се ползва в цяла Европа като буквар по наука и наръчник за обучение. Тя е сред чудесата, заради които през 1598 Исидор е канонизиран, през 1772 - обявен за доктор на църквата, а през 2003 - за покровител на интернет.

Той умира на 4.04.636 г. Може би Eror 404 - а може би смъртта винаги е грешка. Св. Исидор от Севиля обаче оставя забележително наследство. И никога няма да забравя мисълта му:

„Ако човек иска да е постоянно в компанията на Бог, трябва да се моли често и да чете често. Когато се молим, ние говорим на Бог, когато четем – Бог говори на нас”.

„Анализирането на вярата не включва задължително метод за живеене без нея.”

Юлия Кръстева, българо-френска писателка, феминистка, критик и философ, родена на 24 юни преди 83 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…