ВАНЯ СИВКОВА, "Свободна Европа"

Първите стихове от тези редове са перифраза на песента на „Щурците“ „Аз съм просто човек“. Тя е по текст и музика на Кирил Маричков. Едноименният албум на групата излиза през 1990 г., веднага след „промените“, падането на комунизма, идването на демокрацията и както още може да се нарекат месеците след 10 ноември 1989 г.

Но докато дойде времето „Щурците“ да изпеят тези думи, те живеят и творят много дълги години, през които се налага да премълчават. Или поне да обличат посланията си в много по-безопасни рими – такива в угода на режима. На комунистическия режим.

Историята започва много по-рано. Тя е описана в „На прага на времето“ – автобиографичната книга, която Кирил Маричков издаде тази година. Представлява внушително издание в 576 страници. Включва над 100 снимки от личния архив на Маричков, някои от които се публикуват за първи път, както и снимки на всички албуми на „Щурците“.

Оформлението и корицата са на дизайнера Тодор Манолов.

Та тази история започва още с раждането на Кирил Маричков, както започва всеки един живот, и още повече – с разказа за неговите предци. Този разказ е важен, за да се разбере кой стои в основата на това Маричков да бъде „просто човек“.

 

Няма Бог, но има Сталин

Още в спомените на Маричков от детската градина живее Йосиф Сталин. И няколко „весели истории“ за него.

Откъс от книгата „На прага на времето“:

„Една сутрин другарката с хармоничката и още една „другарка“, която май беше готвачка, застанаха пред нас с тържествен и въодушевен вид. Първата, със сериозно изражение, а втората – с лека насърчителна усмивка. Другарката с хармоничката каза:

- Хайде, деца, седнете и затворете очичките.

Ние сядаме с ръцете зад гърба, както бяхме научени, и си затваряме очите.

- Кажете сега, „Дядо Боже, дай ни бонбонче!“

Казваме „Дядо Боже, дай ни бонбонче!“.

Отваряме ние очи и поглеждаме пред себе си. Няма бонбонче! Много сме разочаровани и учудено поглеждаме към нашата възпитателка.

- Така е, деца, защото няма Бог! Хайде сега отново си затворете очите и кажете „Чичко Сталин, дай ни бонбонче!“

Затваряме си ние пак очите и казваме „Чичко Сталин, дай ни бонбонче!“, и усещаме, че нещо се случва.

- Сега вече можете да си отворите очичките – казва учителката с възторжен глас. Отваряме очи и какво да видим – пред всеки от нас по едно бонбонче.

- Така е, деца, защото другарят Сталин винаги мисли за вас!“

---------------

Това обяснява защо Кирил Маричков плаче, когато на 5 март 1953 г. разбира, че Сталин е мъртъв. В същия ден е починал и композитора Сергей Прокофиев.

„Ето как в един момент в безкрайността на Вселената се пресичат черната бездна на абсолютното зло и висините на божествената музика“, пише Маричков.

 

От Сталин до Живков и туиста. Бъндъраците

„Туистът излезе през 1960 г., но буквално заля България през 1962 г. Разбира се, започнаха забрани и наказателни акции… Всички заехме текста [на песента] „Тошо комуниста забранява туиста“, но не посмяхме да го изпеем, заради тази песен пращаха в "Белене".

По същото време приятел на Кирил Маричков се жени за дъщерята за едно от най-важните партийно величия в държавата. Сестрата на Маричков – Люба, е на сватбата.

„Оркестърът свири здраво и всички , хванати в лапите на буржоазното западно влияние, танцуват туист. В един момент настъпва известна суматоха, вратите се разтварят и влиза бащата на булката, заедно с другаря Тодор Живков. Оркестърът веднага спира и всички на дансинга застиват уплашено, макар и да са от кастата на богопомазаните. Тодор Живков ги поглежда засмяно и им казва:

„Защо спряхте, бе младежи? Да не би да сте чули песента „Тошо комуниста забранява туиста“? Ха-ха-ха!... Продължавайте, продължавайте!“.

По това време Кирил Маричков и няколко негови приятели основават „Бъндъраците“. Те са първата българска рок група. Създават я в София през 1962 г. Разделят се през 1966 г.

 

„Щурците“

През следващата година започва историята на „Щурците“, „The Crickets” или “The Grillen”. Но всъщност е имало предложения групата да има съвсем други имена – от „Синигерите“, „Врабчетата“ и „Папагалите“ до „Монасите на електрическия дисонанс“ и дори „СЕКС“ (Студентски електронен китарен състав“).

Първата българска песен на „Щурците“ е „Кажете „не“. С нея и за първи път се показват по телевизията.

 

Първите ВИС-аджии в България. 1968-а

Макар че днес понятието ВИС да се свързва със СИК и силовите групировки в България от 90-те години на миналия век, всъщност първите ВИС-аджии у нас са именно „Щурците“. А зад абревиатурата в случая стои Вокално-Инструментален-Състав. В някои от периодите по времето на комунизма, в които „Щурците“ за забранени за слушане, издаване и да изнасят концерти, а тези периоди са общо три, при малкото им участия, те са представяни само като ВИС, без името „Щурците“.

Забрани има и за някои от песните им, които остават изгубени, „изпаднали“ от плочите. Нямат разрешение и да ги изпълняват. Такъв е случаят със „Стоп. Стоп“.

През 1968 г. излиза книгата „Люти чушки“ на Радой Ралин. Тя не се харесва на властта в България. Инкриминирана е и изтеглена от книжарниците още преди да се продаде целият тираж.

Събитията превръщат Ралин в най-видния критик на комунистическия режим и безспорен дисидент.

През същата година „Щурците“ взимат участие на Световния младежки фестивал. Изпълняват песента си „Стоп. Стоп“.

Тогава „иззад кулисите излезе един грамаден човек и ни кресна:

- Каква е тази песен „Стоп, стоп?!“

- Една от фестивалните ни песни, другарю!

- Текстът е от Радой Ралин! – заяви ядосано големият.

Песента изчезна, анихилира. Изтриха записа от фонотеката на радиото, унищожиха и записаното по време на фестивала – да няма никакви доказателства, че такава песен е съществувала.“

Подобна е съдбата на всяка песен на групата, която не е одобрена от властта. Многобройни са случаите, в които „Щурците“ записват и репетират под зоркия поглед на агенти от Държавна сигурност, както се наричат комунистическите тайни служби.

А най-сигурният начин техен концерт да бъде веднага спрян, да им изключат тока и да им забранят изяви за месеци или няколко години, е бил просто да изпеят „Satisfaction” на Ролинг Стоунс или „Hey Jude” на Бийтълс. Понякога е било достатъчно просто да пеят на английски.

 

„Пражката пролет“. Прозорливост или лошо пророчество?

 

Откъс от книгата „На прага на времето“:

„Датата 21 август 1968 г. бележи края на илюзиите. Армиите на Съветския съюз и още четири държави от бившия Варшавски договор, между които и Народна република България, без знанието на чехословашките власти нахлуват и окупират страната. Започва операция „Дунав“.

Символът на демократичните реформи Александър Дубчек, министър-председателят Черник, както и още няколко от най-изтъкнатите реформатори са арестувани и насила отведени в Москва. Пражката пролет е жестоко смазана.“

-----------

По това време през 1968 г. Маричков се готви за концерт с „Щурците“ в Русе. Когато чува по радиото във фоайето на хотела:

„Важно съобщение! СССР и други съюзни държави удовлетвориха молбата на държавни деятели на ЧССР (Чехословашка социалистическа република) да окажат на братския чехословашки народ неотложна помощ, включително и с въоръжени сили. В изпълнение на това решение на 21 август военни части на съюзни социалистически държави встъпиха в Чехословакия.“

По-късно ще стане ясно, че опитът за революция срещу комунистическия режим в Чехословакия е смазан с танкове, а събитията ще останат в историята като Пражката пролет.

Когато чува съобщението по радиото обаче, Маричков мигновено си спомня: „Бях на 12 години, когато съветските танкове смазаха Унгарското въстание. Баща ми и дядо ми успяваха да слушат радио „Свободна Европа“, макар че тогава го заглушаваха… по радио София обявиха, че „Съветският съюз и неговата непобедима Червена армия ще окажат на братския унгарски народ помощ в борбата му срещу фашистката контрареволюция“.

 

Открай време Руската империя много обича да „освобождава“ народи и цели държави, които не искат да бъдат освободени от нея. Като гледам как вървят нещата, си мисля – дали след като „освободи“ Крим, на Русия няма да ѝ се прииска да „освободи“ и цяла Украйна?

 

По-късно в книгата става ясно, че Кирил Маричков пише „На прага на времето“ около средата на 2021 г.

На фона на последвалите събития – нападението на Русия над Украйна на 24 февруари 2022 г., тези написани по-рано думи звучат като лошо пророчество или исторически обоснована прозорливост.

Историята и музиката се преплитат през цялото време съвсем законосъобразно в разказа на Кирил Маричков и до голяма степен обясняват имало ли е, нямало ли е рок музика в България преди 1989 г. и ако я имало, как е звучала тя, винаги във верния тон с властта.

Но причината Маричков да напише тази книга не е само тази. Той я формулира така:

„Трябваше на всяка цена да напиша тази книга, защото иначе много лъжи щяха да се превърнат в истини, а хората трябва да знаят коя е истината.“

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Много хора ме питат колко точно съм нисък. Истината е, че след последния ми развод не ми стигат към 100 000 долара.“

Мики Руни, американски актьор, роден на 23 септември преди 103 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?