ХАНА ФУКС, DW

През тази седмица в българския телевизионен ефир започна нов сезон на "Ергенът". В САЩ предаването вече има 27 сезона, а в Германия в момента се излъчва 14-ият. Този риалити формат предизвиква интерес по цял свят - в Австралия и Нова Зеландия, Канада, Великобритания, Япония, Виетнам, Русия, Израел и на още много места.

Разбира се, винаги се появява и обичайният въпрос - кой ще получи последната роза. Самият ерген знае, продуцентите навярно също знаят. А отговорът е известен и на... науката.

 

"Ергенът" като основа за изследване на отношенията

Според изследователите от Института по психология към Университета във Вюрцбург в "Ергенът" се наблюдават доказателства за еволюционните теории при избора на партньор. Учените са взели под лупа телевизионния формат, а изследването им, което носи името "Как микросветът на "Ергенът" се пренася в истинския живот", беше публикувано в научното списание "Frontiers of Psychology".

За проучването са изследвани общо 169 различни сезона на въпросния телевизионен формат. Тук трябва да се има предвид, че в някои държави се излъчва и предаване с жена в главната роля, за чието сърце се борят няколко мъже. За изводите от особено значение са полът и възрастта на главния герой. Взимат се предвид и друг фактори - важен е броят на борещите се за сърцето му/ѝ, какво се случва в началото на връзката, как се развива тя след формата и колко дълго продължава.

Резултатите накратко показват, че когато жената е тази, която трябва да си избере един от кандидатите за партньор, шансът за това връзката да просъществува е по-голям. Докато мъжете предпочитат по-младите партньорки, жените по-често избират мъже, които са по-близо до тяхната възраст. Продължителността на връзките, започнали по време на "Ергенът" обаче не се влияе от пола на избиращия.

 

Еволюционни теории, приложени в реалити телевизията

Изследователите виждат в резултатите от проучването си доказателства за еволюционни теории. Например теорията, според която мъжете в повечето случаи избират по-млади, т.е. предполагаемо по-фертилни партньорки.

Или теорията за родителските инвестиции. Тя гласи, че полът с по-голям разход в полза на потомството - обикновено жената - е по-внимателен при избора на партньор. При минималня разход в полза на потомството, извършен от мъжа, става дума само за няколко минути полов акт, докато минималният разход при жената включва бременност и отглеждане на потомството.

Затова е ключово за жената да се увери, че нейният принос няма да е напразен. Според тази теория на еволюционната психология жените предпочитат партньори с позиция, статут и финансов ресурс, които са нужни за отглеждането на дете.

 

По сценарий ли е всичко?

Но дали тези теории са наистина толкова елементарни и важат ли и за съвремието? Изводите от тях имат своите слабости, смятат изследователите. Освен всичко друго, те признават, че случващото се в предаването може и да не е лично решение на главните герои, а на продуцентите. Така че вечният въпрос за това дали риалити форматите протичат по предварителен сценарий си остава актуален.

Но има и още нещо: според данните, с които разполагат изследователите, жените, които се борят за сърцето на ергена, са между 25 и 26 години, т.е. все още доста млади. Реално ергенът няма много избор, освен да избере млада партньорка. Докато в женската версия на предаването е обратното - там мъжете, които се борят за сърцето на главната героиня, са обикновено на възраст между 29 и 30 години.

Изследването "Как микросветът на "Ергенът" се пренася в истинския живот" предизвика и реакции в социалните мрежи. Според редица потребители форматът е насочен към хетеро-патриархални връзки. Критики има и към решението на изследователите да анализират отношенията между хората с еволюционни теории. Един потребител в "Reddit", който учи еволюционна биология например, пише: "Определено разбирам теоритичната стойност на прилагането на еволюционните перспективи към човешкото поведение, но на практика твърде често изглежда, че оправдаваме начина, по който [...] хората действат, като твърдим, че всичко това е биологично вродено". Всичко това днес вече не може да бъде доказано - на фона на различните културни норми и практики, които се разпространяват много бързо. 

И все пак: според проучването 8% от двойките действително решават да се оженят. Въпреки критиките, насочени към "Ергенът", риалити телевизията вече се е превърнала в твърда част от телевизионния пейзаж. Хората гледат тези предавания както в телевизионния праймтайм, така и в платформите онлайн, където могат да се насладят на флирт, скандали и всичко, което предлага реалити телевизията.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Хайде, братя българи,

към Балкана да вървим.

Там се готви бой юнашки

за свобода, правдини. 

Цветан Радославов, автор на оригинала на българския химн, роден на 19 април преди 161 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си