Бранимир Белчев - дългогодишен професионален екскурозвод и преводач от Варна, написа отворено писмо до премиера Бойко Борисов във "Фейсбук" по повод неразбориите, свързани с Двореца в Балчик, както и безразличието на министъра на културата Боил Банов и ректора на Софийския университет Анастас Герджиков. Историческият обект все още е наполовина собственост на университета и наполовина – на министерството. Това от години създава купища скандали и неразбории. Публикуваме писмото в оригинал:

Уважаеми г-н Борисов,

Обръщам се към Вас в качеството Ви на министър-председател на Република България и като последна инстанция, която може да въздейства върху някои държавни и обществени структури и да ги накара да решат наболели и влачени с години проблеми в сферата на културния туризъм. Моля да се запознаете с писмото ми относно абсурдната ситуация в обекта „Двореца“ край Балчик, което изпратих преди една година лично до г-н Банов, но той имаше нахалството въобще да не отговори; не си мръдна дори и кутрето, за да се нормализира ситуацията с обслужването на посетителите на един от стоте национални туристически обекта.

И заради такива като Банов (нали все пак той е министър, ако не се лъжа, а министерстото на културата е един от стопаните на този обект), за пореден път през главния сезон не стихваха почти всекидневните недоразумения, подигравки, скандали и всички българи продължаваме да се излагаме като последните профани пред туристите от цял свят! И то вече години, години наред! Срам за България!

Моето его въобще няма да пострада, ако някой министър или друг отговорен фактор не отговори на писмата ми. Но ако не се вземат спешни мерки, ще продължават да страдат и българската култура, и българският туризъм!

Писмото е от мое име, но зад него биха застанали над хиляда лицензирани екскурзоводи от различните професионални сдружения в страната, стотици потърпевши от родните простотии туроператорски фирми и агенции както от България, така и от чужбина и не на последно място хиляди и хиляди организирани и индивидуални туристи, изпитващи затруднения и унижения при посещението си в един от стоте ни национални туристически обекта.

Моля Ви, г-н Борисов, кажете на някои хора:

- Ало, Банов и компания, престанете с вашето високомерие и безочие; и Вие, г-н Герджиков, както и всички останали, които имат отношение по въпроса, а продължават да се правят на две и половина, вземете се малко в ръце, влезте най-после в час, сафирясайте се!!!

Ректорът на СУ отговори с огромно закъснение на писмото ми и то едва след като проблемът бе поставен на вниманието на омбудсмана, впоследствие на Сметната палата и оттам обратно към г-н Герджиков и към г-н Банов (нали се сещате, че последният за пореден път така и не отговори!) . Склонен съм да вярвам, че от СУ наистина са писали до министерството на културата да се организира среща и се стигне до разумно решение. Но… отново глас в пустиня!

Г-н Борисов, моля за Вашето съдействие да обучите Вашите подчинени и колеги как се постъпва, когато две държавни институции не желаят да си комуникират. Може би пък ако изпратите на тези господа някой студент първокурсник, той ще им подскаже!?

Ако трябва казусът да се разгледа и от Министерския съвет, с който някои се оправдават; да се преправят постановления, закончета, разпореждания и не знам си още какво, но важното е да има резултат! Въпреки че в съответните институции са налични множество юристи и специалисти от всякакъв калибър, нещата си остават непроменени с години и българите ставаме за подигравка пред целия свят!

Освен гаврата с „Двореца“ в Балчик, сериозни проблеми съществуват и в редица други културно исторически обекти в страната. Тук ще спомена само недостатъците свързани с:

– липсата на логистика по осигуряване и поддържане на нормален транспортен достъп до някои обекти;

– безобразната мръсотия около част от тях и занемареният им вид;

– отказът в някои обекти да се осигури безплатен достъп на служебни лица, които водят туристи в съответното място;

– липсата на регулация в работното време на някои музеи, което понякога е доста странно и въобще не е съобразено с потенциалните посетители;

– ЧУДОВИЩНОТО ИЗОСТАВАНЕ на България по отношение на крайпътната реклама, като се започне от пълната й липса, включително и за някои обекти на ЮНЕСКО!!! в страната и се стигне до отсъствието на стандарти в изработването й. Да не говорим пък за множеството ПРОСТАШКИ ПРЕВОДИ на чужд език. Та това изоставане е минимум ПЕТДЕСЕТ години!!! в сравнение дори с уж по-слабо развитите от България някои наши съседи, да не се налага да изреждам тук всички европейски страни;

Моля, запознайте се и с другото писмо, изпратено до министерството на културата и министерството на туризма. Така и не стана ясно кой отговаря за крайпътната туристическа реклама – кафевите туристически табели и билбордовете (които пък въобще липсват) по магистралите и главните пътища в страната. Дали това е министерството на културата, Министерството на туризма, АПИ, Националното сдружение на общините, самите общини, кметовете, или всички заедно … пък накрая май никой! С други думи, както е казал народът: „Девет баби – хилаво дете“. Ще се радвам някой да ми даде точен отговор. Защото досега не съм получил смислено обяснение. И в резултат – на много места цари пълна анархия и изобилстват български простотии, каквито няма никъде другаде в Европа! Примери могат да се дадат десетки, ако не и стотици.

Тук държа да отбележа, че преди главния сезон от Съюза на екскурзоводите във Варна проведохме доста смислени и задълбочени разговори по редица въпроси, свързани с професията „екскурзовод“ с г-жа Ангелкова; направиха се и предложения за по-нататъшно регламентиране на тази дейност на територията на България и изменение на някои нормативни документи, за създаването на туристическа полиция, но още сме на средата на пътя. Обещано ни бе и съдействие за организиране на среща с министерството на културата по повод създаване на организация и практика за регулярни инспекции на обектите преди и след главния туристически сезон, със съответни предписания, които да са задължителни за стопанисващите ги институции и лица, но тя така и не се състоя. За съжаление, от министерството на културата (но НЕКУЛТУРНОТО за мен и за много други колеги министерство) понякога сме получавали доста неадекватни трактовки на ситуации от практиката и в резултат – само прехвърляне на топката, затлачени с години проблеми. Иначе всички са царе на писането на концепции и стратегии и от българите по-добри няма, ако ги питате…

Ние прекрасно разбираме, че има многообразие от собственици на въпросните обекти – държава, министерства, общини, сдружения, частни лица и т.н. Но от всяка институция да вдигат рамене и да се правят, че всичко това не ги засяга – така ли ще развиваме културен туризъм, така ли ще печели икономиката ни?

Категорично настояваме пред Вас именно Вие да се разпоредите някой да се ангажира с провеждането –- най-късно до края на февруари 2020 г. – на НАЦИОНАЛНА СРЕЩА и изработването на конкретен план и задачи по КАТАЛОГИЗИРАНЕ НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИТЕ ОБЕКТИ, ПО СИСТЕМАТИЗИРАНЕ И ВЪВЕЖДАНЕ НА ПРАВИЛА И СТАНДАРТИ ВЪВ ФУНКЦИОНИРАНЕТО ИМ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТЯХНАТА СОБСТВЕНОСТ!!! Вие изберете под чия егида да се проведе тази национална среща и евентуално кои структури да се ангажират с нея, но това не бива да се случва без участието на екскурзоводи, туроператори и други специалисти, пряко ангажирани с обслужването на туристите. Аз не съм вещ по отношение работата на  правителството, пълномощията на отделните министерства, институции, сдружения, фирми, организации и т.н. , но някой трябва да оправи тази бъркотия и да въведе ред, съобразен с добрите европейски практики.

Това по своята същност е именно държавно дело.

С уважение: 

Бранимир Белчев – Варна, 27 ноември 2019 г.

 

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.