Седемдесетото издание на филмовия фестивал в Кан, Франция, се открива тази вечер. Това е един от най-престижните конофоруми в света. Председател на журито тази година е испанският режисьор Педро Алмодовар. Негови асистенти са звезди като Уил Смит и Джесика Частейн, както и китайската актриса от "X-Men" Фан Бинбин.

За огромния интерес към кинофорума говори фактът, че официалните акредитации са 45 000, като близо 4 500 от тях са за журналисти. Победителят ще стане ясен на 28 май. Съревнованието е между 19 заглавия.

„Тазгодишното юбилейно издание е от особено значение и за престижа на самата Франция, особено в контекста на ожесточената политическа борба за избор на президент. Журналистите не спират да ни питат, защо филмите, които избираме в конкурса, често са натоварени с политическо съдържание. Отговорно заявявам, че фестивалът в Кан отговаря на интересите и настроенията на създателите на филмите. И ако в тях има и политически послания, то е защото самите те са го поискали. Нашият фестивал има задължението и отговорността да отразява нагласите на творците", казва Тиери Фремо, главен селекционер на фестивала.

 

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.