На 19 май Министерството на образованието и науката връчи годишните си награди „Питагор“ за съществен принос в развитието на науката. В категорията „Научна книга“ наградата е присъдена на доц. д-р Александър Куюмджиев за „Стенописите в главната църква на Рилския манастир“. По неофициална информация обаче разпространението на книгата е спряно заради предявени претенции от страна на монасите към БАН. Факт е, че я няма в електронните книжарници. 

Църковният сайт dveri.bg публикува на 17 февруари писмо на игумена на Рилския манастир - Адрианополски епископ Евлогий, до председателя на БАН. В него той претендира за авторски права върху снимките, тъй като били използвани без разрешението му. Затова настоява книгата да бъде спряна от продажба, а БАН да се разграничи от изданието, тъй като било налице грубо нарушение на Закона за културното наследство.

Ето писмото:

"Във връзка с отправената ми от Вашия кабинет покана за представянето на книгата на доц. д-р Александър Куюмджиев „Стенописите в главната църква на Рилския манастир“ на 17 февруари 2016 г. (сряда) от 17.30 часа в Големия салон на Българската академия на науките (БАН), бих искал да изразя недоумение от ангажирането на БАН с нарушение на законите на България.

Посочената книга, която се продава от Института за изследване на изкуствата към БАН срещу цена от 90 лева (а на сайта на института е посочено, че в рамките на представянето може да бъде закупена на цена 70 лева), съдържа изображения на стенописи в главната църква на Рилския манастир „Рождество на Пресвета Богородица“, за които Рилската света обител не е давала съгласие да бъдат разпространявани с търговска цел.

Законът за културното наследство изисква сключването на договор със собственика на културната ценност. В случай, че такъв не е налице, законодателят е предвидил административно-наказателна отговорност, което говори за особената тежест на закононарушението! Такъв договор няма в случая с използваните в книгата изображения на културните ценности в храма на Рилската света обител.

Затова сме изключително неприятно изненадани от съучастието на БАН в това нарушение. В книгата БАН и Институтът за изследване на изкуствата са посочени като издатели на книгата през 2015 г., като дори е получена финансова подкрепа от Фонд „Научни изследвания“ при Министерството на образованието и науката и по програма „Помощ за книгата“ на Министерството на културата.

Рилската света обител винаги е насърчавала провеждането на научни изследвания на богатото наследство на Рилския манастир, но при спазването на законите на България.

Надяваме се да преразгледате участието на БАН в представянето на посочената книга, както и да преустановите търговията с нея.

Бихме искали да Ви уверим, че ще защитим интересите на Рилската света обител по всички законни начини, защото така защитаваме както правото в България, така и скъпоструващото съхраняване на културното наследство в Рилския манастир.

Надяваме се като председател на БАН да се ангажирате с този изключително важен за нас въпрос.

Използвам случая да Ви поканя в Рилския манастир, за да видите лично реставрираните стенописи в храма, останали, за съжаление, незабелязани в книгата".

Случаят е удивителен, тъй като по този начин църквата може да поиска да се пише за автор на всички културологични изследвания, които са публикувани през последните години и съдържат илюстрации от църкви и манастири. Това обаче няма как да стане, тъй като чл. 179 от Закона за културното наследство гласи, че създаването, разпространението и използването на изображения с образователна и научна цел е свободно. Договор се сключва, когато изображенията се използват за стоки, етикети и реклама.  

Исторически факт е, че църквата векове наред е била враг на науката, но в ХХІ в. е анахронизъм. Меркантилността говори доста зле за уж чуждите на материалния свят братя. Рилският манастир от 1991 г. функционира като търговска фирма и въпреки че получава субсидия от държавата всяка година – 597 хил. лв. за 2016 г., за да поддържа музеите си, продължава да къса прескъпи билетчета поотделно за всеки един от тях. Манастирът неведнъж е получавал държавни субсидии за ремонти, включително тази година – ще си раздели 450 хил. лв. с Бачковския манастир. Лесно е да си собственик, когато данъкоплатците ти плащат сметките.  

 

„Стенописите в главната църква на Рилския манастир", 720 стр., е  издадена през 2015 г. от Института за изследване на изкуствата, София. Книгата е фундаментално научно изследване, в което за пръв път е представена историята на строежа и изписването на главната църква в Рилския манастир. Проучени са много нови документални сведения, по които е възстановена цялостната картина на събитията, съпътствали издигането и изписването на най-представителния паметник на българското възрожденско изкуство. Книгата съдържа редица нови хипотези, свързани с манастирската история от по-ранните векове. Коригирани са много грешки и неточности, които са добили гражданственост и създават неточна представа за действителните събития в манастира през ХІХ век. Книгата е спечелила конкурси към Фонда „Научни изследвания" на Министерството на образованието и науката и към програмата „Помощ за книгата" на Министерството на културата.

 

Останалите наградени с „Пигатор” тук

 

Коментари  

+12 #1 Milena Mincheva 30-05-2016 12:30
Браво! Този рекет трябва да се спре веднъж завинаги. Зарята пред Св. Александър Невски на Великден и простотиите около Априлското въстание са симптоматични за грешната посока, в която ни водят някои архиереи. Подобни хора нямат място в БПЦ и в най-святата обител, която напоследък се управлява не от духовник, а от адвокат. Книгата трябва отново да се пусне в продажба!
Цитиране
 • ЗОВ

  Райна Кабаиванска: Ваксините са едно голямо чудо, което ще ни спаси

  "Най-важната ми роля е на преподавател на старите италиански оперни традиции", казва оперната певица

   
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„В любовта всички се нуждаем да упражняваме само едно: да си даваме свобода един на друг.”

Райнер Мария Рилке, австрийски поет, роден на 4 декември преди 146 години

Анкета

Ходите ли на културни събития, откакто се изисква сертификат?

Да - 27.6%
Не - 65.5%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

В „Мъжът с червеното палто“ Барнс е великолепен, в най-добра форма“

 

Коментар на литературния критик Митко Новков

„Домът на Гучи“ – плюсове и минуси     

                        

Получил се е красиво заснет, равен и протяжен филм, който не може да живне дори и с документално точно пресъздаденото убийство на Маурицио Гучи на 27 март 1995 г. - ревю от Борислав Гърдев

"Любов като обувка, любов като чадър" - истинско пътуване във времето и пространството

 

Преводачът Огнян Стамболиев за новата книга на Матей Вишниек