На 19 май Министерството на образованието и науката връчи годишните си награди „Питагор“ за съществен принос в развитието на науката. В категорията „Научна книга“ наградата е присъдена на доц. д-р Александър Куюмджиев за „Стенописите в главната църква на Рилския манастир“. По неофициална информация обаче разпространението на книгата е спряно заради предявени претенции от страна на монасите към БАН. Факт е, че я няма в електронните книжарници. 

Църковният сайт dveri.bg публикува на 17 февруари писмо на игумена на Рилския манастир - Адрианополски епископ Евлогий, до председателя на БАН. В него той претендира за авторски права върху снимките, тъй като били използвани без разрешението му. Затова настоява книгата да бъде спряна от продажба, а БАН да се разграничи от изданието, тъй като било налице грубо нарушение на Закона за културното наследство.

Ето писмото:

"Във връзка с отправената ми от Вашия кабинет покана за представянето на книгата на доц. д-р Александър Куюмджиев „Стенописите в главната църква на Рилския манастир“ на 17 февруари 2016 г. (сряда) от 17.30 часа в Големия салон на Българската академия на науките (БАН), бих искал да изразя недоумение от ангажирането на БАН с нарушение на законите на България.

Посочената книга, която се продава от Института за изследване на изкуствата към БАН срещу цена от 90 лева (а на сайта на института е посочено, че в рамките на представянето може да бъде закупена на цена 70 лева), съдържа изображения на стенописи в главната църква на Рилския манастир „Рождество на Пресвета Богородица“, за които Рилската света обител не е давала съгласие да бъдат разпространявани с търговска цел.

Законът за културното наследство изисква сключването на договор със собственика на културната ценност. В случай, че такъв не е налице, законодателят е предвидил административно-наказателна отговорност, което говори за особената тежест на закононарушението! Такъв договор няма в случая с използваните в книгата изображения на културните ценности в храма на Рилската света обител.

Затова сме изключително неприятно изненадани от съучастието на БАН в това нарушение. В книгата БАН и Институтът за изследване на изкуствата са посочени като издатели на книгата през 2015 г., като дори е получена финансова подкрепа от Фонд „Научни изследвания“ при Министерството на образованието и науката и по програма „Помощ за книгата“ на Министерството на културата.

Рилската света обител винаги е насърчавала провеждането на научни изследвания на богатото наследство на Рилския манастир, но при спазването на законите на България.

Надяваме се да преразгледате участието на БАН в представянето на посочената книга, както и да преустановите търговията с нея.

Бихме искали да Ви уверим, че ще защитим интересите на Рилската света обител по всички законни начини, защото така защитаваме както правото в България, така и скъпоструващото съхраняване на културното наследство в Рилския манастир.

Надяваме се като председател на БАН да се ангажирате с този изключително важен за нас въпрос.

Използвам случая да Ви поканя в Рилския манастир, за да видите лично реставрираните стенописи в храма, останали, за съжаление, незабелязани в книгата".

Случаят е удивителен, тъй като по този начин църквата може да поиска да се пише за автор на всички културологични изследвания, които са публикувани през последните години и съдържат илюстрации от църкви и манастири. Това обаче няма как да стане, тъй като чл. 179 от Закона за културното наследство гласи, че създаването, разпространението и използването на изображения с образователна и научна цел е свободно. Договор се сключва, когато изображенията се използват за стоки, етикети и реклама.  

Исторически факт е, че църквата векове наред е била враг на науката, но в ХХІ в. е анахронизъм. Меркантилността говори доста зле за уж чуждите на материалния свят братя. Рилският манастир от 1991 г. функционира като търговска фирма и въпреки че получава субсидия от държавата всяка година – 597 хил. лв. за 2016 г., за да поддържа музеите си, продължава да къса прескъпи билетчета поотделно за всеки един от тях. Манастирът неведнъж е получавал държавни субсидии за ремонти, включително тази година – ще си раздели 450 хил. лв. с Бачковския манастир. Лесно е да си собственик, когато данъкоплатците ти плащат сметките.  

 

„Стенописите в главната църква на Рилския манастир", 720 стр., е  издадена през 2015 г. от Института за изследване на изкуствата, София. Книгата е фундаментално научно изследване, в което за пръв път е представена историята на строежа и изписването на главната църква в Рилския манастир. Проучени са много нови документални сведения, по които е възстановена цялостната картина на събитията, съпътствали издигането и изписването на най-представителния паметник на българското възрожденско изкуство. Книгата съдържа редица нови хипотези, свързани с манастирската история от по-ранните векове. Коригирани са много грешки и неточности, които са добили гражданственост и създават неточна представа за действителните събития в манастира през ХІХ век. Книгата е спечелила конкурси към Фонда „Научни изследвания" на Министерството на образованието и науката и към програмата „Помощ за книгата" на Министерството на културата.

 

Останалите наградени с „Пигатор” тук

 

Коментари  

+12 #1 Milena Mincheva 30-05-2016 12:30
Браво! Този рекет трябва да се спре веднъж завинаги. Зарята пред Св. Александър Невски на Великден и простотиите около Априлското въстание са симптоматични за грешната посока, в която ни водят някои архиереи. Подобни хора нямат място в БПЦ и в най-святата обител, която напоследък се управлява не от духовник, а от адвокат. Книгата трябва отново да се пусне в продажба!
Цитиране
 • ПОЗИЦИЯ

  Галин Стоев, режисьор: Живеем в мек вариант на "Коза ностра"

   

  "Ако продължи отглеждането на тази робска стратегия за оцеляване, може би след 100 години тази нация няма да съществува", коментира още Стоев.

   
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • БЕЗПОДОБНИЯ

  „Масонската ложа и братството на Левски”

  Делото и животът  на Апостола на българската свободата винаги са будили интерес. 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Три неща е трудно да спреш да вършиш, веднъж започнал:

-  да ядеш нещо вкусно

-  да беседваш с приятел, върнал се от поход

-  да се чешеш там, където те сърби”

Козма Прутков, руски измислен писател, роден на 11 април преди 218 години

Анкета

Гледате ли културни събития онлайн?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Антъни Хопкинс и Оливия Колмън правят „Бащата” неповторимо преживяване

 

Филмът  получи 6 номинации за „Оскар“, между които за главна мъжка и поддържаща женска роля.

"Борат 2" – феминистка приказка

 

 

Най-очевидният, но съвсем не единствен прочит е, че филмът е политическа сатира.

За опашката, кандидат-президента и вечната ни орис

 

 

Опашката“ (2021) е писан седем години. Замислен и реализиран е преди пандемията и звучи като дистопия.