В едър план

 

Той е актьор вече 46 години, но няма никакво намерение да спира да работи

„Аз съм актьор, а актьорите работят докато не припаднат, докато не започнат да обръщат мебелите и да си забравят репликите."

 

Проблемите в асоциацията започват много преди 2021. Един от най-ранните скандали, в които се забърква организацията, е още от 1982. 

През 2023 година Франция очаква една необичайна премиера. Тогава ще излезе един филм, създаден преди близо век и мъчително реставриран вече 14-а поредна година

 „Красотата на документалното кино е в това, че се случва наистина. А красотата на игралното е, че можеш да правиш каквото си поискаш", казва режисьорът.

 

Това, което няма да се получи вечерта, на другия ден ще се роди. Добре е да си даваш сметка за това“, разказва Кемпиън 

Наричат го "мъжа с гуменото лице", майстора на физическата комедия. "Той няма нужда да казва някаква шега", казва за него един от колегите му комици - "Защото той самият е една шега".

 

На 29 декември преди 10 години си отива режисьорът на знаменити български филми като „Дами канят“, „Опасен чар“, „Вчера“ и „Адио, Рио“

„Да обичаш и да бъдеш мъдър е невъзможно.“

Френсис Бейкън, английски философ и писател, роден на 22 януари преди 461 години

Анкета

Ходите ли на културни събития, откакто се изисква сертификат?

Да - 27.6%
Не - 65.5%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Страсти и стълкновения за четвъртата „Матрица“

Защото, нека не се залъгваме – това си е поп културен феномен, съизмерим със „Звездни войни“ и „Терминатор“ и всеки, пък бил и негов създател, дръзнал да прави продължение след две десетилетия, неизбежно ще трябва да приеме пороя от противоречиви мнения и оценки, които ще го съпътстват. Анализ на Борислав Гърдев

Симетрията и нейното нарушаване

 

Наред с всемирните въпроси, които поставя и които „никой век не разреши“, поезията на Михаил Иванов е и много земна и всекидневна.

Немерената реч на Георги Борисов

 

 Силвия Чолева за  "Откаченият вагон" биографичната книга на поета и издател