Заповедта за спиране на продажбите на книгата „Главната църква в Рилския манастир” на доц. д-р Александър Куюмджиев, която беше издадена от директора на Института за изследване на изкуствата доц. д-р Емануел Мутафов във връзка със отправения сигнал от Рилския манастир до Министерство на културата, е отменена. Документът е с днешна дата, съобщи artstudies.bg. 

В писмо на министъра на културата Вежди Рашидов до директора на института се казва, че издаването и разпространението на книгата е в съответствие с Наредбата за условията и реда за възпроизвеждане на културни ценности и не нарушава Закона за културното наследство.

На 19 май Министерството на образованието и науката връчи годишните си награди „Питагор“ за съществен принос в развитието на науката и в категорията „Научна книга“ отличи доц. д-р Куюмджиев за труда му. Досега обаче продажбата й беше спряна заради претенции на игумена на Рилския манастир към БАН. Той претендира за авторски права върху снимките, тъй като били използвани без разрешението му. Това обаче няма как да стане, тъй като чл. 179 от Закона за културното наследство гласи, че създаването, разпространението и използването на изображения с образователна и научна цел е свободно. 

Коментари  

+1 #1 Eli Skarlatova 25-07-2016 07:49
Истината, макар късно, възтържествува! Този резил не бива да остава без последствия: авторът и/или БАН трябва да съдят игумена и юридическия му представител за клевета, уронване престижа на институцията и за пропуснати ползи. Не е морално и БПЦ да не наложи наказание за подобно поведение върху епископ, който предприема действия по забраняване и дискредитиране на книга. Живеем в ХХІ-ви век!
Цитиране

„Аз не съм испанец, не съм италианец, не съм французин. Аз съм чужденец навсякъде, а защо ме канеха за роли на германски офицери, руски поети, нюйоркски евреи.“

Омар Шариф, египетски актьор, роден на 10 април преди 89 години

Анкета

Гледате ли културни събития онлайн?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Антъни Хопкинс и Оливия Колмън правят „Бащата” неповторимо преживяване

 

Филмът  получи 6 номинации за „Оскар“, между които за главна мъжка и поддържаща женска роля.

"Борат 2" – феминистка приказка

 

 

Най-очевидният, но съвсем не единствен прочит е, че филмът е политическа сатира.

За опашката, кандидат-президента и вечната ни орис

 

 

Опашката“ (2021) е писан седем години. Замислен и реализиран е преди пандемията и звучи като дистопия.