НЕВЕНА ПРАМАТАРОВА, Програма "Христо Ботев"

Никола Вандов е първият носител на наградата за цялостен принос към българския театър на Обществото на независимите театрални критици, което е член на Международната организация на театралните критици.

Обществото присъди Годишната си награда на уважавания театровед за неговата неизменна преданост и рицарско служене на българския театър, за упорития му труд по опазване на театралната памет и за дългогодишното отразяване на развитието на театралния процес у нас в авторски статии и рецензии.

НИКОЛА ВАНДОВ (1949, София) завършва физическия факултет на Софийския университет (1973) и театрознание във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1982). Работил е в редица театри в България, бил е дългогодишен редактор и отговорен секретар във в. "Култура". Заемал е длъжността завеждащ отдел "Театър" и след това директор на Националния център за театър при Министерство на културата. Постоянен член на редколегиите на изданието на САБ "Театрален бюлетин" и неговото продължение сп. "Гестус". Работил е и като главен редактор на сп. "КуклАрт" от неговото създаване до 2019 г. Многократно е бил селекционер и член на журита на театрални фестивали у нас и в чужбина. В течение на повече от три десетилетия е отразявал развитието на театралния процес у нас в авторски статии и рецензии, публикувани в специализирания печат. Автор е на театралните летописи на повечето театри в България, сред които Народният театър, Сатиричният театър, ТР "Сфумато", Театър 199, Младежки театър, ДТ - Сливен и мн. др. Има изключителен принос към историята на българския театър, театралната библиография и театрознанието. Благодарение на неговата неуморна битка със забравата и времето театралната памет е съхранена за бъдещите поколения. Никола Вандов е член е на Обществото на независимите театрални критици от неговото създаване.

---

Обществото на независимите театрални критици е основано през февруари 2006 г. Негови членове са Аве Иванова, Аглика Стефанова-Олтеан, Анелия Янева (председател), Елена Пенева, Елица Матеева, Ирина Гигова, проф. д-р Калина Стефанова, Никола Вандов, доц. д-р Светлана Байчинска и д-р Светлана Панчева.

Наградата на Обществото на независимите театрални критици се връчва за девети път. Досега с нея са отличавани едни от най-значимите личности и събития, определили облика на българския театър през съответната година.

За първи път отличието се присъжда за цялостен принос към театралното дело. Наградите не са предварително определени в отделни категории. Техният брой и дефинирането им се различават през годините.

Отличието е символично – грамота, изработена от сценографа Антония Попова.

Сред останалите наградени са:

2006 г. – Актрисата Снежина Петрова и режисьорът Явор Гърдев;

2007 г. – Целият екип на спектакъла "Малка пиеса за детска стая" (Театър 199) в лицето на автора Яна Борисова, режисьора Галин Стоев, сценографа Юлиян Табаков и актьорите Радена Вълканова, Снежина Петрова, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски и Стилиян Стоянов;

2008 г. – Пазарджишкият театър и актрисата Мимоза Базова;

2009 г. – Целият екип на спектакъла "Козата, или коя е Силвия" (Народен театър) в лицето на режисьора Явор Гърдев, сценографа Никола Тороманов, композитора Калин Николов и актьорите Бойка Велкова, Михаил Билалов, Юлиан Вергов и Иво Аръков;

2010 г. – Режисьорът Стефан Москов;

2011 г. – Актрисата Мая Новоселска и режисьорката Маргарита Младенова;

2012 г. – Актрисата Светлана Янчева;

2013 г. – Целият екип на спектакъла "Глас" (ДТ - Пловдив) в лицето на автора Елена Алексиева, режисьора Калин Ангелов и актрисата Ивана Папазова.

„Вземи дрехите на най-великия човек и ще видиш едно голо, засрамено и безпомощно животно.“

Клайв Къслър, американски писател, роден на 15 юли преди 93 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...