МАДЛЕН ЯНЕВА

В петък – 13-ти май - точно в 13:00 ч., и точно на рожденния си ден, Националният политехнически музей (НПТМ) открива временната изложба „ОТ ФЛИНТСТОУН ДО СМАРТФОН“. Датата не е избрана случайно. Темата и заглавието – също. Като технически музей, НПТМ пази в богатите си фондове стотици видове технически устройства. Повечето от тях са прародителите на днешните „умни“ технологии. През последните години, техническият напредъкът се осъществяна с толкова забързани и гигантски крачки, че е добре да припомняме за началото. За тези исторически периоди и тези гениални личности, които поставят началото на всеки технологичен скок, респективно - обществен такъв. 

С внимание и обич най-вече към днешните деца и техните родители (довчерашните деца) - изложбата носи името „ОТ ФЛИНТСТОУН ДО СМАРТФОН“ – две емблематични имена, зад които в исторически план може да се вмести цялата човешка технологична история... 

Без претенции за всеобхватност, изложбата ще бъде любопитна и за всички други любители на старата техника. За първи път те ще могат да видят отблизо и събрани на едно място десетки любопитни работещи устройства от близкото минало  като например: телевизори с размери на шкаф, видео плеъри, (които от време на време „дъвчат“ видеокасетите), компютри с процесорна мощност, достатъчна да се включи не повече от една модерна крушка, „т. нар. радио на Джеймс Бонд“, прочутия фотоснайпер „Зенит“,  фотоапарата за моменти снимки на… Спайдърмен и т.н. 

Любопитно за младата публика ще бъде и да види как баба и дядо са слушали музика преди YouTube или как са живели без кабелна телевизия и интернет, как са се забавлявали  само с компютърни и видео игри, а също и как това е дало отражение на техния живот между две коренно различни политически и икономически епохи. 

Изложбата е замислена като диалог с намигване между поколенията, изпъстрен с примери от ежедневието на младите от преди 30-40 години. Пред зрителите ще „оживеят“ и най-популярните реклами за техника и електроника, излъчвани през 80-те и 90-те години на ХХ век.

В чест на юбилея и като реверанс към любимата ни публика, от 16–ти до 20-ти май включително, изложбата ще бъде достъпна без входна такса от 12:00 до 13:00 ч. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Физическите характеристики на актьорите налагат определени промени. Шон Конъри е висок 190 см. Дъстин Хофман не е.“

Сидни Лъмет , американски режисьор, роден на 25 юни преди 98 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си

Роман за вкуса на петмеза от детството

 

"Петмез“ е метафора не само на детството, но и на човешкия живот

Детската игра – първите житейски роли

 

Така както детето, детството, е най-близо да несъзнаваното, така и психоаналитичният прочит на литературата за деца отговаря на иманентно присъщото несъзнавано в природата на тази литература.