На днешен ден, 5 юли, през 1934 г. в Сливен е роден българският актьор и певец Николай Бинев, припомня "Програма "Христо Ботев". Той остава в историята с многобройните си кино и театрални превъплъщения, както и с отдадената си работа в Младежкия театър. Режисирал е седем постановки, а някои от тях и превежда.

 

Николай Бинев остава верен на Младежкия театър и през целия си сценичен живот играе само на неговата сцена, с изключение на няколко месеца, когато за кратко играе на сцената в Русе. Участва в редица адаптации и аудиодраматизации на детски приказки. През последните години на своята кариера участва в продукциите на чуждестранни режисьори.

“Имам една жена и един театър“ – това е златната максима, която незабравимият Николай Бинев не нарушава до края на дните си. Изцяло отдава живота си на Младежкия театър и на своята любима – актрисата Домна Ганева.

“Любовта ни започна от първия ден във ВИТИЗ. Той имаше остър ум и едно много силно чувство за хумор, за ирония, дори тогава го наричаха “Николай злото“. Тази негова острота страшно много ме привличаше“, разказва съпругата на големия актьор в интервю през 1988 г.

НИКОЛАЙ БИНЕВ е член Съюза на българските филмови дейци от 1973 г., носител е на множество награди. Златният фонд на Българското национално радио е съхранил много спомени.

 

„Вземи дрехите на най-великия човек и ще видиш едно голо, засрамено и безпомощно животно.“

Клайв Къслър, американски писател, роден на 15 юли преди 93 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...