На 5 август ще се състои поклонението пред уважаваната и обичана актриса Надя Топалова, починала на 26 август - месец преди да навърши 87 години. 

„Изключителната Надя Топалова е била и винаги ще бъде част от голямото и обичащо семейство на Младежки театър „Николай Бинев“. За огромно съжаление и с голяма тъга всички, които я обичахме като човек и прекрасен професионалист с голямо сърце, ще я изпратим в последния й път на 5 септември в 12.00 ч. в църквата „Света София“, когато ще се състои поклонението пред тази голяма българска актриса!“, написаха колегите й от трупата на Младежкия.

НАДЯ ТОПАЛОВА е участвала в над 70 спектакъла в този театър и името й е изписано с главни букви в неговата история, припомнят те. Първата премиера на Надя Топалова на сцената на Младежкия театър е на 22 ноември 1959 г. в спектакъла „Прощавай, майко!“ от Вера Дамянова, постановка на Лиляна Тодорова. Следват десетки успешни роли в помнещи се и до днес спектакли – както за възрастни, така и за деца, сред които „Младост“ от Васил Андреев, „Кандидат за Луната“ от Асен Босев, „Както ви се харесва“ от Уилям Шекспир и „Унижените и оскърбените“ от Фьодор Достоевски – постановки на режисьора Вили Цанков, „Да отворим прозореца“ от Цветан Ангелов, постановка Гертруда Луканова и много други.

В продължение на повече от 3 десетилетия Надя Топалова се превъплъщава в безброй сложни и интригуващи персонажи.

Независимо че последната й премиера е преди близо 32 години, „тя винаги остана част от духа на нашия театъра и ще продължава да бъде така завинаги!“, категорични са артистите от трупата, изказвайки дълбоките си съболезнования към близките на Надя Топалова.

Родена е на 25 септември 1935 г. Завършва актьорската студия към ТБА (1957) и актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" при проф. Боян Дановски (1965). Част от екипа на Младежкия театър е от 1959 до 1991 г. Работи активно в дублажа от 60-те години. Озвучава герои в популярните тв сериали "Семейство Мейзга", "Ум белият делфин", "Синьо лято", "Арабела", "Костенурките нинджа", както и в анимационните филми "Бамби", "Пепеляшка", "Шрек 2" и др.

Тя е първата българска актриса, дала гласа си на Барт Симпсън от "Семейство Симпсън" в БНТ през 90-те. В последните години Надя Топалова бе част от творческата група "Артисти със сребро в косите" към Съюза на артистите в България.

„Динята е отлична храна: едновременно ядеш, пиеш и се измиваш.“

Енрико Карузо, италиански оперен певец, роден на 27 февруари преди 151 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Опера без... текст?!

 

 

И все пак германската композиторка от румънски произход Адриана Хьолцки вече направи този абсурден авангардистки опит

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков