МАРИЯ ВЪЛЧАНОВА, Програма "Христо Ботев"

Един от обичаните български музиканти с харизматично сценично присъствие и невероятно обаяние, напуснал земния свят на 29 юни 2021 г., само броени дни преди да отбележи 60-ата си годишнина, оставя незаличима следа в съзнанието на своите близки, колеги, приятели и студенти. Това е пианистът, педагогът, музикалният критик и общественик проф. д-р Ростислав Йовчев. Той е роден на 14 юли 1961 г. в София, където започват и заниманията му по музика, а негови първи наставници в голямото изкуство са клавирните педагози Маргарита Хлебарова и Людмила Стоянова.

„Повечето му колеги и приятели – споделя съпругата му Бояна Йовчева – знаят, че Ростислав е племенник на известния от недалечното минало пианист-акомпанятор, публицист и преводач Петър Щабеков, който за него е бил като духовен баща през годините. Но малко известен факт е, че Ростислав е близък родственик на защитника на Видинската крепост майор Атанас Узунов и правнук на доктора по право от Брюкселския университет Петър Стайков – председател на XIII Обикновено народно събрание и министър на правосъдието в правителството на Рачо Петров в самото начало на XX век. Паметта за тези достойни българи се почиташе изключително много от семейството ни, а тази памет респектира и задължава. Затова и Ростислав притежаваше толкова безценни морални качества – той беше закърмен с тях“.

Като солов и камерен изпълнител Ростислав Йовчев активно концертира в България, Европа и Азия. Носител е на отличия от редица престижни национални и международни конкурси, като на много от тях впоследствие е канен и за член на жури. Неговото изпълнителско изкуство притежава гъвкавост и релефност на интонационния рисунък, яркост на динамическите нюанси, тънък усет към драматургическото изграждане в съчетание с изискан вкус и дълбоко познание за индивидуалните особености в конкретния музикален език на изпълнявания автор.

„Той вникваше в музикалната реч на композиторите – казва неговият преподавател в музикалната академия проф. Атанас Куртев – не просто изпълняваше текста, а се опитваше да разбере техния специфичен начин на мислене, техните идеи – това му позволяваше да проникне в дълбочината на музикалния замисъл“.

Репертоарът на Ростислав Йовчев обхваща творби и творци от предкласиката до музиката на днешния ден, а като своеобразна константа на творческия му натюрел е пиететът, който той изпитва към българската музикална класика и съвременност. Една от ярките характеристики на концертните му програми, особено в соловите му рецитали, е тяхната тематична насоченост, посветена на конкретни автори или музикални епохи, често включват рядко изпълнявани творби на известни или по-малко познати композитори, както и премиери на нови произведения, много от които са посветени на него. За своето сътрудничество с Ростислав Йовчев, свои мисли споделя и българският композитор Филип Павлов.

Проф. Ростислав Йовчев развива и активна педагогическа дейност у нас и в чужбина. Той е дългогодишен преподавател по пиано в Теоретичния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София, а между 2008 и 2020 г. е и завеждащ клавирната катедра на факултета.

В предаването „Студио музика” на 1 февруари от 19.30 ч., освен много музика в изпълнение на Ростислав Йовчев, звучат и гласовете на негови близки, колеги и студенти, които споделят свои мисли и спомени от миговете, щастливо преживяни с личността му на творец и човек.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Вземайте страна! Винаги вземайте страна! Понякога ще грешите – ала човек, който отказва да взема страна, винаги ще греши!”

Робърт Хайнлайн, американски писател, роден на 7 юли преди 115 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Прочетете „Хората на Путин"! Няма да съжалявате

Николай Слатински: Ех, ако можех, щях да заръчам по един екземпляр от книгата за всички наши политически путинофили

Езикът като оръжие. Как заговаря обикновеният човек по време на диктатура

 

Българското издание на "Езикът на третия райх" е планирано "много преди изобщо да се заговори за война в Украйна", казва издателят Манол Пейков

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си