КРАСИМИРА ЙОРДАНОВА, Програма "Хоризонт"

Да си припомним делото на изтъкнатия български музикант проф. Арсени Лечев - цигулар, диригент, музикален критик. Повод ни дава 120-годишнината от неговото рождение на 17 януари 1902 г.

Роден е във Велико Търново, а баща му е лекар. От 6-годишен свири на цигулка,  години след това в София взема уроци при Тодор Торчанов, Петър Гавазов и Георги Актарджиев. В същото време свири в Гвардейския оркестър и в оркестъра на Софийската опера. През 1921 г. заминава за Берлин, където е ученик на прочутия Хавеман във Висшето училище за музика, учи хармония при Юон и пиано при Трап. След това учи в Париж при известния камерен изпълнител Капе и отново в Берлин при Войку. 

През 1930 г. се завръща в България и се включва активно в концертния живот на страната, предимно с участие в различни камерни състави. След една година създава струнен квартет, който носи неговото име, защото той свири първа цигулка. Участници в състава са Стоян Сертев - цигулка, Яким Якимов - виола и Константин Кугийски-виолончело. Съставът съществува с прекъсвания до 1957 г., а през това време в него свирят известни български инструменталисти като Константин Попов, Стефан Магнев, Стефан Сугарев, Константин Крушовенски  и др.

 

От 1947 г. квартетъта става държавен. Дейността на състава е много активна - обикалят цялата страна с концерти, често придружавани с музикални беседи, изнесени от тяхния ръководител Арсени Лечев. Едновременно с тази си дейност Лечев е концертмайстор на Гвардейския оркестър, а от 1933 до 1942 г. и на оркестъра на Софийската опера. Той е един от инициаторите за  създаването на Държавен филхармоничен оркестър към операта. 

Започва и преподавателската си дейност в Музикалната академия, от 1952 г. е професор, а дълги години е завеждащ катедрата по камерна музика. Диригентските му изяви започват през 1942 г., когато работи в Художествения оперетен театър и поставя оперетите „Ева“, “Победителката“, „Любовта на Шуберт“, по-късно е негов директор, а от 1958 до 1962 г. ръководи Държавния музикален театър „Стефан Македонски“.

Трудно е да се изброят всички длъжности, които е заемал Арсени Лечев: Главен уредник на Радиоразпръскването, една година диригент на Симфоничния оркестър в Бургас, музикален редактор във вестник „Култура“. Обществените му задъления са още повече: Бил е секретар на Съюза на българските композитори, председател на секцията „Концертиращи артисти" и още, и още.  Не бива да пропускаме многобройните рецензии, статии в пресата, беседи, изнасяни в цялата страна. За него може да се говори като за една изключителна творческа личност.

Арсени Лечев умира на  23 ноември 1984 г. В звуковия файл можете да чуете и част от Клавирния квинтет от Роберт Шуман, записан от квартета на Арсени Лечев и пианиста Трифон Силяновски през 1956 г.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„За да бъде актьор, човек трябва да е устойчив като старите обувки.”

Пиърс Броснан, ирландски актьор, роден на 16 май преди 69 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.

Автопортретът на Иван Добчев

 

Единайсет ескиза – така са наречени частите, на които е разделена книгата и всяка разказва етап от живота на режисьора

Табутата в българската класическа литература за деца

 

Психоаналитични ракурси