SKIF

„Майлс Дейвис: Miles Ahead“ е любопитен филм. За обичащите джаза лентата ще бъде вълнуваща, защото докосва, прави съпричастен зрителя до живота и творческия процес на една от музикалните легенди на ХХ в. Майлс, наред с Луис Армстронг и Дизи Гилеспи, е причисляван към тройката на най-добрите джазови тромпетисти за всички времена. Филмът излиза неслучайно през 2016 г., защото на 26 май музикалният свят отбеляза 90-годишнина от рождението на знаменития тромпетист и композитор. 

Лентата би трябвало да е любопитна и за запалените киномани, защото тя е режисьорският дебют на актьора Дон Чийдъл, част от голямото кино още от 1984 г. С два „Златни глобус“-а и номинация за „Оскар“ зад гърба си, Чийдъл е наясно с тънкостите на занаята. Неговото голямо предимство е, че е влюбен в джаза и от 40 години слуша музиката на Майлс Дейвис, а и е свирил на саксофон.

Затова и режисьорските и актьорските решения, които взема, се отличават със забележителна интелигентност и оригиналност. Да разкажеш нечий живот за 100 минути е много трудна работа, особено когато се отнася за сложна личност като Майлс – гениален инструменталист, гениален композитор, с турбулентен личен живот. Въпреки това Чийдъл, който е и съсценарист, през интервю и опит за такова, представя два дни на музиканта в момент на 5-годишна творческа криза, предизвикана от разпада на брака му. И успява, категорично, да представи гениалността и трагизма на твореца. При прави това това ясно и недвусмислено - Майлс отдава значимото на класическите композитори, преминава през предизвикателствата и изкушението на успеха, придружен от много алкохол, жени и наркотици; и на края успява в името на магията на музиката, а не на комерса. 

Нещо повече, Чийдъл хвърля ръкавицата на големите компании, които виждат в артиста единствено дойната крава. Затова и лентата е реализирана с подкрепата на семейството на Майлс Дейвис, с лични средства и с такива събрани чрез платформа за обществено финансиране и чрез дарения на частни инвеститори.

„Моята цел е хората да се забавляват, докато го гледат и се надявам да поискат да направят собствени проучвания за Майлс Дейвис и неговата музика… и да осъзнаят, че те чуват влиянието му в музиката на съвременните артисти. Но това не е дидактическо упражнение – това не е причината да ходя на кино. Аз исках да направя такъв филм, какъвто Майлс би искал да види“, споделя Чийдъл.

Приятно гледане и слушане. Дори и джазът да не ви допада, филмът може и да ви хареса. Направен е с любов и това е достатъчно.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Да живееш без някои от нещата, които искаш, е неразривна част от щастието.“

Бъртранд Ръсел, уелски философ, роден на 18 май преди 150 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.

Автопортретът на Иван Добчев

 

Единайсет ескиза – така са наречени частите, на които е разделена книгата и всяка разказва етап от живота на режисьора