ОТКЪС

Първата световна война

Парламентарната практика довежда до ясното открояване на двете основни и взаимно противопоставящи се възгледи по отношение бъдещето развитие на страната: националистическо и либерално. Либералите основават партия под наименованието „Либерален съюз“ и формират своя фракция в парламента (21.11.2011 г.). От техните среди са членовете на правителството.

В процеса на съвместното им съществувание са налице множество политически интриги, някои от тях са доста драматични.

Към тях трябва да добавим и опасностите, надвиснали над Империята отвън. Австрия анексира Босна и Херцеговина, България обявява независимост, остров Крит се присъединява към Гърция, Италия напада Османска Триполитания. През 1912 г. балканските държави се обединяват и с общ ентусиазъм нападат Империята. Значителна част от европейските земи на Империята преминават към победителите.

В така създадената ситуация в парламента надделяват националистите. През януари 1912 г. предизвикват разпускане на парламента. През април същата година провеждат нови избори, които са толкова успешни, че от общо 275 депутати, само 6 са в опозиция. Същият парламент е разпуснат на 5 август същата година (вж. Лит. №1в). Опозиционните лидери, за да спасят живота си, напускат страната. Едни от тях се установяват в Швецария, а други – в Гърция.

На 23 януари 1913 г. група офицери, водени от Енвер паша, влизат в сградата на правителството, по пътя убиват министъра на войната – Назим паша, поднасят предварително написана оставка на действащия Кямил паша (подкрепян от либералите). Същата оставка е незабавно подписана. Така подписаната оставка Енвер паша представя на султан Мехмед Решад с предложение за назначаване на Махмуд Шевкет паша за велик везир. Той е назначен за такъв. Убийството на последния на 11 юни 1913 г. е повод комитетът начело с Енвер паша да ликвидира всички останки на свобода и демокрация (вж. Лит. №1в). Оттогава до края на 1918 г. Империята е под диктатурата на Триумвирата – Енвер, Талят, Джемал.

За да изтрие следите от пораженията от Балканската война, правителството на Империята полага усилия за укрепване положението в страната. За тази цел пристъпва към провеждане на следните мероприятия:
В областта на икономическото развитие на страната:
-    сключва договори за получаване на заеми отвън в размери, недопустими дотогава;
-    предоставя концесии на фирми от Франция, Германия и Великобритания за строителството на жп линии, пристанища и обществени сгради. Тези концесии, в процеса на изпълнението им, формират обособени зони на влияния на изпълнителите.
За консолидиране на мюсюлманското население формира организации в почти всички мюсюлмански селища за разясняване идеите на пантюркизма.
За да не бъдат пренебрегнати арабските народи, предоставя широки права за ползване на арабския език като език на Корана.

След убийството на великия везир Махмуд Шевкет паша са създадени достатъчни основания за провеждане на операции за налагане властта на Триумвирата. За тази цел се създава специална организация „Ташкилати Махсузе“. Тя има за задача да провежда специални операции-шпионаж, приложение на силови средства, целесъобразна пропаганда и др. Заделени са необходимите финансови и материални средства.

В международен план, при условията на разгърналата се Първа световна война, Триумвиратът външно изразява съпричастност и към двете воюващи се страни, но с „обицата“ – кой е най-близкият и опасен противник – Русия.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Само набожните и слабите се нуждаят от прелъстяване, като от лекарство.”

Анри Барбюс, френски писател, роден на 17 май преди 149 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.

Автопортретът на Иван Добчев

 

Единайсет ескиза – така са наречени частите, на които е разделена книгата и всяка разказва етап от живота на режисьора