Догодина предстои издаването на биографична книга за тенора Аспарух Лешников-Ари. Тя е дело на внучката на певеца Джесика Лешников, която е оперна певица, и на д-р Веселина Узунова от Историческия музей в Хасково. Идеята се ражда след като Джесика за първи път посещава Хасково миналата година, когато бяха отбелязани 125 години от рождението на дядо й.

"Книгата ще разкрие неговата истинска биография, а не всички неща, които се тиражират в медиите по света. Ние искаме този образ да бъде зачертан, защото не е реален", пояснява д-р Веселина Узунова пред БНР.

Аспарух Лешников е работил много, за да постигне това, което е постигнал, допълва тя. За нея той е "най-харизматичният образ в "Комедиън хармони".

Уникален тенор. Рицарят на горното фа. Започнал от Хасково, където е роден, с изяви в църковния хор. Във Военното училище в София среща Христо Смирненски и създават "Горчиво кафе". Ученик на проф. Иван Вулпе. Заминава за Берлин. Пее в "Комедиън хармони" и самият американски президент Рузвелт е техен почитател. Участват във филми с най-популярните звезди на времето: Марлене Дитрих, Ханс Алберс, Макс Линдер. След идването на Хитлер на власт, музикантите прекратяват дейността си през 1941-ва година. След това се завръща в България. Записва над 100 плочи. След Девети септември образува нов състав, с който обикаля страната. В службите обаче се появява донос, че докато е бил в Германия, Лешников бил любимец на Хитлер и Гьобелс. Така спира блестящата кариера на Ари.

Офицер и приятел на цар Борис III, в края на живота си остава без препитание и работа – изхранвал се е като метач в Борисовата градина, умира забравен и беден. Изпълнява последната си песен в Хасково, където е пропял 50 години по-рано.

Това са известните факти, но амбицията на двете авторки е да попълнят липсващите моменти и да обърнат представата за Рицаря на горното фа.

Няма да бъдат подминати и любовните истории на талантливия певец. Чаровникът е завладял сърцето на английската балерина Делфин, която го следва в България като негова съпруга. Малко известна е историята с второто семейство на музиканта. След заминаването на Делфин, Ари се жени за активистка и член на БКП, но заради него е изключена от партията.

"Любовната история с Делфин е много красива. Ще разкрием съдържанието на писмата, които са си разменяли след 1946 г. Те ще дойдат от личния архив на Делфин Лешников, пазен от внучката", разказва още д-р Узунова.

 

Източник: БНР

„Религиите имат склонността да изчезват, когато късметът споходи човек.”

Реймон Кьоно, френски поет и писател, роден на 21 февруари преди 121 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.

„Чист късмет“ – най-новият филм на Уди Алън

 

Филмът следва стъпките на „Престъпления и прегрешения“ (1989) и „Мач пойнт“ (2005) – и двата на ръба на романтичната комедия и криминалната драма