ИРЕНА ГЪДЕЛЕВА, "Алегро виваче"

На 10 август в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна от 19 часа гостите на фестивала "Варненско лято" могат да научат много и интересни подробности за развитието на цигулковата школа в морската столица, дала на света именити изпълнители и педагози. Автор на книгата „Цигулковата школа във Варна - спомени" е Геновева Бурова - жена с младежки дух, винаги усмихната и елегантна.

Геновева Бурова, която приятелите наричат Грета, е една от най-уважаваните цигулкови преподавателки във Варна - дълги години е част от екипа на Музикалното училище (сега Национално училище по изкуствата "Добри Христов"), а след пенсионирането си - ценен педагог и консултант на свободна практика. Така е до днес - тя е търсена и обичана от бивши и настоящи възпитаници. Уважавани цигулари и педагози са и нейните две деца - Димитър и Яна, които работят в Лондон.

По време на първите вълни на пандемията от Covid-19 Грета Бурова стана популярна от телевизионните репортажи, разказващи за нейната идея да радва и разведрява съседите си с музика - с импровизирани солови концерти в междублоковото пространство пред дома й. Възхитителна е не само всеотдайността на госпожа Бурова, но и формата, която тя поддържа, въпреки напредналата си възраст - примерът е вдъхновяващ за всеки, който се занимава с музика.

Първоначалната й идея е да опише в книга спомените си за двама от доайените сред цигулковите педагози във Варна - Димитър Райчев и Снежана Фурнаджиева. После обаче идеята се разраства и книгата, макар и само от 100 страници, се превръща в хронология на израстването на поколения варненски цигулари от 1962 г., когато Грета Бурова постъпва като преподавател по цигулка в Музикалното училище, до днес, когато варненци са концертмайстори на много оркестри по целия свят.

Авторката разказа повече за идеята да напише книгата „Цигулковата школа във Варна - спомени" в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звукови файл.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Да обичаш и да бъдеш мъдър е невъзможно.“

Френсис Бейкън, английски философ и писател, роден на 22 януари преди 461 години

Анкета

Ходите ли на културни събития, откакто се изисква сертификат?

Да - 27.6%
Не - 65.5%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Страсти и стълкновения за четвъртата „Матрица“

Защото, нека не се залъгваме – това си е поп културен феномен, съизмерим със „Звездни войни“ и „Терминатор“ и всеки, пък бил и негов създател, дръзнал да прави продължение след две десетилетия, неизбежно ще трябва да приеме пороя от противоречиви мнения и оценки, които ще го съпътстват. Анализ на Борислав Гърдев

Симетрията и нейното нарушаване

 

Наред с всемирните въпроси, които поставя и които „никой век не разреши“, поезията на Михаил Иванов е и много земна и всекидневна.

Немерената реч на Георги Борисов

 

 Силвия Чолева за  "Откаченият вагон" биографичната книга на поета и издател