Национален дарителски фонд (НДФ) „13 века България“ организира за двадесет и седми пореден път Националния литературен конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“. В него могат да участват автори до 35-годишна възраст, чиито произведения са публикувани в печатно издание, периодичния печат или специализирана електронна медия за култура през 2023 година, съобщиха от екипа на НДФ.

Наградата е учредена в памет на писателя Рашко Сугарев (1941–1995 г.). Отличието по традиция се връчва на 23 април – Световен ден на книгата, авторското право и четящите хора. НДФ „13 века България“ организира провеждането на конкурса и осигурява наградния фонд. Паричното изражение на отличията се определя като процент от минималната работна заплата за страната, съгласно решение на Управителния съвет на Фонда. 

Журито на конкурса излъчва трима лауреати. Изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ обявява имената и връчва отличията, припомнят от НДФ.

Организаторите на конкурса очакват творбите на авторите в 4 екземпляра на хартиен носител, с информация къде и кога са публикувани, кратка автобиография, имейл и телефон за връзка, на адрес: НДФ „13 века България“, 1421 – София, кв. Лозенец, пл. „Проф. Васил Геров“ №1 – за конкурса „Рашко Сугарев“.

Крайният срок за подаване на разказите е 30 март 2024 г. 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Хайде, братя българи,

към Балкана да вървим.

Там се готви бой юнашки

за свобода, правдини. 

Цветан Радославов, автор на оригинала на българския химн, роден на 19 април преди 161 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си