ДИЯН ИВАНОВ, в. „Сега”

Нелепо и потресаващо отбелязване на годишнината от трагедията в "Аспарухово" се подготвя във Варна. Наред със заупокойна молитва, литийно шествие и курбан, организирани от общината и митрополията, ще има и... три концерта, изпълнения на духовия оркестър на ВМС, а "гвоздеят" ще е участие на Силвия Кацарова.

За абсурдното и направо невероятно като замисъл "честване" алармира в блога си общинският съветник Костадин Костадинов. Новината се оказа вярна - "арт проявите", сред които има още пленер, конкурс "Мини мис и Мини мистър" и "работилница за рисунки", са организирани от кварталното читалище "Просвета". Спонсор чрез фонд "Култура" отново е общината. На сайта й пише, че са предоставени 7000 лв. Проектът е озаглавен "Една година след..." и е част от фестивала "Аспарухово пее и танцува", който се организира всяка година през юни.

Официалното мото на тържествата е "Благодарим ви, доброволци", т.е. ще се чества оказаната помощ от гражданите. Според много варненци обаче е потресаващо да се организират тържества, когато опечалените семейства правят едногодишен помен на жертвите, а и цяла България е застинала в спомен за водния ужас.

Проявите са планирани в дните след 19 юни, когато власти и доброволци изравяха трупове. Иначе голяма част от пострадалите все още нямат дом, а общината се надява на еврофондовете да им построи социален блок.

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.