„Любовта – това не е моята чаша чай. Моята я изпих на 25 години и оттогава се занимавам само със секс и изкуство. По мое мнение това е абсолютно равностойна замяна.“

„Завистта - най-важното явление в американския живот."

„Всеки път, когато приятел постигне успех, нещо в мен умира!“

„Глупостта на умния е винаги по-голяма от тази на тъпака.“

„Доброто дело никога не остава ненаказано.“

„Не е достатъчно да постигнеш успех, другите трябва да се провалят.“

„Предполага се, че демокрацията трябва да ти дава избор да си купиш обезболяващо Х или обезболяващо Y . Но и двете са просто аспирин.”

„Половината американци никога не са чели вестник. Половината никога не са се кандидатирали за президент. Човек се надява да става дума за една и съща половина.”

„Съединените щати са основани от най-умните хора. Оттогава насам не сме ги виждали.”

 „Всеки път, когато приятел успее, част от мен умира.”

„Нарцис се нарича някой, който изглежда по-добре от теб.”

„Напиши нещо, дори да е само бележка за самоубийството ти.”

„В писането и политиката е най-добре да не мислиш, а просто да действаш.”

„Няма човешки проблем, който да не бъде решен, ако хората просто слушат какво им казвам.”

„Днешните публични фигури не могат да си пишат сами речите и книгите. А има и доказателства, че не могат и да ги четат дори.”

„Колкото повече пари печели един американец, толкова по-малко заинтересуван става.”

„На средна възраст съдебните спорове заемат мястото на секса.”

„Сега има хора във Вашингтон, които не се интересуват от държавата изобщо. Интересуват се от техните компании, техните корпорации и ограбването на каспийския нефт.”

„На човек му се струва, че орнитолозите са високи, кльощави и с бради, за да могат да седят с часове, без да мърдат, имитирайки дървета, докато наблюдават птиците.”

ГОР ВИДАЛ – американски писател, роден на 3 октомври през 1925 г. Автор е на над 20 романа. Първият - “Уилиуоу”, написва едва 20-годишен. Артистичната му кариера често е съпътствана от скандали. Влиза на фокус в американския литературен живот с третата си книга “Градът и стълбът”. „Ню Йорк таймс” отказва да публикува рецензия за романа, който пръв в американската литература открито засяга проблемите на хомосексуалността. Видал обаче се утвърждава като исторически белетрист. Признат е за изобретател на политическия исторически роман. В продължение на над шест десетилетия изследва широк спектър от социално-политически, сексуални, исторически и художествени теми. Над 20 романа, осем пиеси, десетки сценарии и разкази, над 200 есета и множество обществени изяви запълват личната му биография. През 1993 г. е удостоен с американската Национална награда за литература. Умира на 31 юли 2012 г.

 

„Анализирането на вярата не включва задължително метод за живеене без нея.”

Юлия Кръстева, българо-френска писателка, феминистка, критик и философ, родена на 24 юни преди 83 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…