От днес, 15 февруари, всеки турист, които иска да запали свещ в катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София или просто да го разгледа, трябва да плати вход от 5 лева. Въвеждането на таксата става със заповед, подписана от председателя на църковното настоятелство архимандрит Дионисий. 

В мотивите си настоятелството изтъква, че такива са „съществуващите европейски практики“ и таксата се въвежда с оглед на „предстоящите ремонтно-реставрационни дейности и обезпечаването на осветлението в храна“. Въпреки, че за действащ православен храм, какъвто е „Ал. Невски“ „е недопустимо съществуването на входна такса, понеже Домът Божий е отворен за всеки“, казват от ръководството на храма.

Не става ясно обаче по какъв начин ще се разграничат поклонниците, каквито има в много туристически групи от обикновените туристи.

„Световната практика при въвеждането на такива такси и промени е те да бъдат предварително обсъдени поне година или година и половина. Програмите на туристическите агенции вече са съставени и сега тази такса ще трябва да се отразява в тях, което ще се отрази на потребителите. Ще пострада най-вече вътрешният, училищният и детският туризъм. Само ще ви дам за пример, че таксата за катедралата "Св. Павел" в Рим е 1,5 евро, докато за нашия храм е цели 5 лева”, пред "Труд" Мая Филипова от асоциацията на туроператорите.

През 1955 г. храмът е обявен за паметник на културата с национално значение. През 2014 г. служебният премиер Георги Близнашки прехвърли собствеността от държавата на Българската православна църква. Църквата е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Храмът е издигнат с волни пожертвования от граждани и от държавата, а не от църквата.

 

„Критиците ме мразят повече, отколкото аз мразя тях.“

Мишел Уелбек, френски писател, роден на 26 февруари преди 68 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Опера без... текст?!

 

 

И все пак германската композиторка от румънски произход Адриана Хьолцки вече направи този абсурден авангардистки опит

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков