Акад. ИВАН ПОПЧЕВ

Публикуваната книга „Валутният риск в икономиката: теоретични и практико-приложно измерения“ от издателството на Нов български университет с автор гл. ас. д-р Ирена Николова, разглежда актуалните процеси, свързани с международните финанси, валутнокурсовите колебания и валутния риск в България, и в Европа. 

Трябва да се отбележи, че за първи път на български език се издава подобна монография по въпросите на валутния риск. Тя се основава както на изследванията на автора, така и на проучванията на други учени и специалисти в България и други държави. Ползваната библиография се състои от 143 източника на различни езици (български, английски, немски и руски), интернет източници и нормативни документи. 

В началото на книгата се разглежда мястото на валутния риск в съвременната икономика и неговите проявления на макро-, мезо- и микроикономическо ниво. Особено важно е систематизирането на действащите регулации за валутния риск в света, както и в европейското и в националното законодателство. 

Съществени моменти в монографията са анализираните валутен риск и валутна система в България от 1878 г. досега, както и практико–приложните измерения на валутния риск. Наред с това се проследява еволюцията на Европейската валутна система и валутния риск в Европа, а след това се представят съвременните предизвикателства пред еврозоната и България. 

Книгата е предназначена за широк кръг аудитория, интересуваща се от валутните курсове, валутния риск, еволюцията на Европейската валутна система и Европейския икономически и паричен съюз, както и развитието на валутната система в България. Конкретно, тя ще е полезна за представители на академичната общност, държавни организации, банкови и небанкови финансови институции и предприятия, занимаващи се с валутнокурсовите колебания и валутния риск. Освен това, за студентите в областта на международните финанси и бизнес, и международния финансов мениджмънт ще бъде ценен наръчник при усвояване на учебния материал. 

Главен асистент д-р Ирена Николова е дългогодишен преподавател в Нов български университет в областта на международните финанси, международната търговия, европейските въпроси и икономиката на прехода. Има практически опит в областта на икономиката и банковото дело.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПОРТРЕТ

  Чомски - най-важният интелектуалец на съвремието

  Той е неуморим. И неумолим в критиката си към несправедливостите на съвремието ни. Ноам Чомски, геният на лингвистиката, просветителят с леви възгледи, един от най-непримиримите критици на САЩ и капитализма, навърши 90.

 • ОТКЪС

  Андрей Соколов - „За нашия дом"

  Книгата носи в себе си и предлага на вниманието на читателите важни факти, имена на хора, снабдена е със справочен апарат, който би бил полезен на всеки интересуващ се от историята на Шумен и България през отминалото 20-то столетие. 

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Памет за Алексей Баталов

  Макар и да изглежда, че е бил галеник на съдбата, битието на актьора не е постлано само с лалета и рози.

„Семейството трябва да е най-безопасното място на света, свободно от тревоги.“

Брад Пит, американски актьор, роден на 18 декември преди 55 години

Анкета

Ще купите ли книга за Коледа?

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

Съдбата на писателя като ребус

За новия роман на Матей Вишниек.

Нова среща с хумора на братя Мормареви

„Еврейски вицове“ е една миниенциклопедия на еврейския дух, на усета на този народ да се шегува и иронизира дори в най-трагични мигове от съществуването му.

"Валутният риск в икономиката" (ревю)

Съществени моменти в монографията са анализираните валутен риск и валутна система в България от 1878 г. досега, както и практико–приложните измерения на валутния риск.