Акад. ИВАН ПОПЧЕВ

Публикуваната книга „Валутният риск в икономиката: теоретични и практико-приложно измерения“ от издателството на Нов български университет с автор гл. ас. д-р Ирена Николова, разглежда актуалните процеси, свързани с международните финанси, валутнокурсовите колебания и валутния риск в България, и в Европа. 

Трябва да се отбележи, че за първи път на български език се издава подобна монография по въпросите на валутния риск. Тя се основава както на изследванията на автора, така и на проучванията на други учени и специалисти в България и други държави. Ползваната библиография се състои от 143 източника на различни езици (български, английски, немски и руски), интернет източници и нормативни документи. 

В началото на книгата се разглежда мястото на валутния риск в съвременната икономика и неговите проявления на макро-, мезо- и микроикономическо ниво. Особено важно е систематизирането на действащите регулации за валутния риск в света, както и в европейското и в националното законодателство. 

Съществени моменти в монографията са анализираните валутен риск и валутна система в България от 1878 г. досега, както и практико–приложните измерения на валутния риск. Наред с това се проследява еволюцията на Европейската валутна система и валутния риск в Европа, а след това се представят съвременните предизвикателства пред еврозоната и България. 

Книгата е предназначена за широк кръг аудитория, интересуваща се от валутните курсове, валутния риск, еволюцията на Европейската валутна система и Европейския икономически и паричен съюз, както и развитието на валутната система в България. Конкретно, тя ще е полезна за представители на академичната общност, държавни организации, банкови и небанкови финансови институции и предприятия, занимаващи се с валутнокурсовите колебания и валутния риск. Освен това, за студентите в областта на международните финанси и бизнес, и международния финансов мениджмънт ще бъде ценен наръчник при усвояване на учебния материал. 

Главен асистент д-р Ирена Николова е дългогодишен преподавател в Нов български университет в областта на международните финанси, международната търговия, европейските въпроси и икономиката на прехода. Има практически опит в областта на икономиката и банковото дело.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПРОПАСТ

  България и интелектуалците й - заседнали между XIX и XX век

  Тв предаване, посветено на писмото на 30 европейски интелектуалци, показа къде сме - все още в задния двор на ЕС.

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Талант, който не се мени, не се движи и обновява, тлее и загива.“

Леон Даниел, български театрален режисьор, роден на 17 февруари преди 92 години

Анкета

Трябва ли министърът на културата да подаде оставка?

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

„Гешев“ или пътят към истината

Новите изследователи и търсачи на скрити тайни  за родния полицай №1 ще са благодарни, тъй като е осигурени солиден фундамент, от който може да се продължи напред в толкова трудната и привлекателна тема „Никола Гешев“.

С „Т34“ от Москва до Бохемия

Към този филм трябва да се подходи спокойно и с внимание.

„Цезар, шута на пиратите“ от Думитру Раду Попеску (ревю)

Негов учител в театъра е без съмнение Шекспир. Именно геният от Стратфорд го вдъхновява за редица от неговите текстове за театъра.