Акад. ИВАН ПОПЧЕВ

Публикуваната книга „Валутният риск в икономиката: теоретични и практико-приложно измерения“ от издателството на Нов български университет с автор гл. ас. д-р Ирена Николова, разглежда актуалните процеси, свързани с международните финанси, валутнокурсовите колебания и валутния риск в България, и в Европа. 

Трябва да се отбележи, че за първи път на български език се издава подобна монография по въпросите на валутния риск. Тя се основава както на изследванията на автора, така и на проучванията на други учени и специалисти в България и други държави. Ползваната библиография се състои от 143 източника на различни езици (български, английски, немски и руски), интернет източници и нормативни документи. 

В началото на книгата се разглежда мястото на валутния риск в съвременната икономика и неговите проявления на макро-, мезо- и микроикономическо ниво. Особено важно е систематизирането на действащите регулации за валутния риск в света, както и в европейското и в националното законодателство. 

Съществени моменти в монографията са анализираните валутен риск и валутна система в България от 1878 г. досега, както и практико–приложните измерения на валутния риск. Наред с това се проследява еволюцията на Европейската валутна система и валутния риск в Европа, а след това се представят съвременните предизвикателства пред еврозоната и България. 

Книгата е предназначена за широк кръг аудитория, интересуваща се от валутните курсове, валутния риск, еволюцията на Европейската валутна система и Европейския икономически и паричен съюз, както и развитието на валутната система в България. Конкретно, тя ще е полезна за представители на академичната общност, държавни организации, банкови и небанкови финансови институции и предприятия, занимаващи се с валутнокурсовите колебания и валутния риск. Освен това, за студентите в областта на международните финанси и бизнес, и международния финансов мениджмънт ще бъде ценен наръчник при усвояване на учебния материал. 

Главен асистент д-р Ирена Николова е дългогодишен преподавател в Нов български университет в областта на международните финанси, международната търговия, европейските въпроси и икономиката на прехода. Има практически опит в областта на икономиката и банковото дело.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

 • ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

  Елин Пелин - "Напаст Божия"

  Бог не е милостив - не молете му се! Нека като жабите, кога им пресъхне блатото - да прокълнем и да умрем!

„Като млад идиот глупашки не схванах, че босовете на филмови компании, естествено, предлагат на някого само това, с което самите те могат да правят пари.“

Франсис Форд Копола, американски режисьор и сценарист, роден на 7 април преди 81 години

Анкета

В пандемията купувате ли книги онлайн?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

За честта на фамилията Полански

Филмът на Роман Полански „Офицер и шпионин“  разказва елегантно и проникновено за най-голямата социална и политическа криза, завладяла Франция в края на 19 век.

Да останеш човек извън играта

Филмът „Извън играта“ е не е сълзлива история за опитите на един съкрушен човек да се пребори с алкохолната си зависимост и разпада на брака и семейството си.  Не е и приказка за трудния път към успеха със стоп кадър от извоювания заслужен  триумф.

„Живот на една гара“ –  анатомия на самотата и страха

Романът следва  модела на знаменити световни романи, решени като философски есета - притчи: „Процесът“ на Франц Кафка, „Чумата“ от Албер Камю, „Погнусата“ от Жан-Пол Сартр, пиесата „Носорозите“ на Йожен Йонеско.