Акад. ИВАН ПОПЧЕВ

Публикуваната книга „Валутният риск в икономиката: теоретични и практико-приложно измерения“ от издателството на Нов български университет с автор гл. ас. д-р Ирена Николова, разглежда актуалните процеси, свързани с международните финанси, валутнокурсовите колебания и валутния риск в България, и в Европа. 

Трябва да се отбележи, че за първи път на български език се издава подобна монография по въпросите на валутния риск. Тя се основава както на изследванията на автора, така и на проучванията на други учени и специалисти в България и други държави. Ползваната библиография се състои от 143 източника на различни езици (български, английски, немски и руски), интернет източници и нормативни документи. 

В началото на книгата се разглежда мястото на валутния риск в съвременната икономика и неговите проявления на макро-, мезо- и микроикономическо ниво. Особено важно е систематизирането на действащите регулации за валутния риск в света, както и в европейското и в националното законодателство. 

Съществени моменти в монографията са анализираните валутен риск и валутна система в България от 1878 г. досега, както и практико–приложните измерения на валутния риск. Наред с това се проследява еволюцията на Европейската валутна система и валутния риск в Европа, а след това се представят съвременните предизвикателства пред еврозоната и България. 

Книгата е предназначена за широк кръг аудитория, интересуваща се от валутните курсове, валутния риск, еволюцията на Европейската валутна система и Европейския икономически и паричен съюз, както и развитието на валутната система в България. Конкретно, тя ще е полезна за представители на академичната общност, държавни организации, банкови и небанкови финансови институции и предприятия, занимаващи се с валутнокурсовите колебания и валутния риск. Освен това, за студентите в областта на международните финанси и бизнес, и международния финансов мениджмънт ще бъде ценен наръчник при усвояване на учебния материал. 

Главен асистент д-р Ирена Николова е дългогодишен преподавател в Нов български университет в областта на международните финанси, международната търговия, европейските въпроси и икономиката на прехода. Има практически опит в областта на икономиката и банковото дело.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • НОВА КНИГА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • ДИАГНОЗА

  България се изолира културно от Европа и света

  „Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм“, категорични са основателите на движение „Реформи в културата“.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Земята е огромен приют за повечето животни.”

Ерик Робъртс – американски актьор, роден на 18 април преди 62 години

Анкета

Да остане ли статуята на Борисов със светещите очи?

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

„Снимка с Юки“ успява да избута тревожността от душата

„Снимка с Юки“ е повече филм-разсъждение за не/възможността на преодоляване на собствените си граници и влизане в територията на другия, филм за доверието. 

Светлината, казах!*

 

 

 

Стефан Мавродиев участва не само като актьор, но и с личната си позиция.

Един УЮТен филм на Камен Донев

Истината е, че отдавна не бях гледал български филм с такъв хомогенен ансамбъл – независимо дали става дума за главна роля – Валентин Танев, Стефка Янорова, Албена Колева, Захари Бахаров, за сочен поддържащ персонаж – Бойка Велкова, Николай Сотиров,Николай Урумов, Патриция Пъндева.