СНЕЖИНА ПЕТРОВА, "ФЕЙСБУК"

Abituriens (от лат.) – имащ намерение да си отиде.

Докато проверявах значението на „абитуриент“, попаднах на добре познати латински сентенции и реших да използвам някои от тях в това писмо. Едва ли ще мога да добавя нещо към тяхната мъдрост. Така или иначе няма да чуете нашите гласове. И аз не слушах на 18. Такъв е парадоксът на съзряването. Дано ехото от древните прозвучи по-убедително. Интересно, но не намерих сред тях това, което искам да кажа: ДЗИ – ДЕТЕТО ЗНАЕ ИСТИНАТА! ПГБ - ПАЗЕТЕ ГО БУДНО!

И така:

Скъпи „имащи намерението да си отидете“, зрелостници… предпочитам да ви нарека „пораснали деца“! Очевидно за вас настъпва денят, в който си отивате с нетърпение и облекчение от дългото детство, юношество и еуфорично се втурвате в зрелостта. Нали взехте вашите ДЗИ?! (държавен зрелостен изпит). След 12 години изучаване на ЗУЧ, ИУЧ и ФУЧ… На какво ли ви научихме…

Мога само да ви обещая - не сте приключили с матурите.

Цял живот се явявам на какви ли не. Не матури, а изпити, които завършват с диплома за преминато изпитание. Някои от взех с отличен. Но и от тези, на които животът ме скъса, научих много.

Кога всъщност настъпва зрелостта? След поредица получени ПИ /постига изискванията/, СС /справя се/, СЗ /среща затруднения/, разбрах, че СЗ е най-честата оценка, която сама мога да си поставя. Може би, зрелостта идва, когато сме в състояние сами да си поставим оценката безжалостно и справедливо. Не бързайте за този момент. И той ще дойде. Omnia tempus habent. – Всичко има своето време.

Ще си позволя да ви говоря като на деца, въпреки статута ви на пълнолетни. Между другото, в Иран момичетата придобиват този статут на 8 г., а в Мадагаскар на 21, ако това изобщо е вярно… Т.е. има различни норми за пълнолетие по света. Но за родителите си винаги ще бъдете деца, каквото и да казва законът. А детството приключва, когато останете най-възрастните хора в семейството. Наслаждавайте му се дълги години. „Деца“ наричам и моите студенти, които са ваши връстници. Не е академично, но може би е някакъв неосъзнат порив да ги завръщам в детството, в играта, в спонтанността, която част от природата на актьора.

Детето не прави нарочно нищо лошо, не лъже, не се преструва, спонтанно е, разпознава доброто, то е най-интуитивното същество, има смели мечти и вярва, че ще ги постигне. Иска да завладее света, че даже и космоса. Нищо не смущава съня му, следователно съвестта му.

Това дете трябва да пазим и без да сме актьори. Но Facile dictu, difficile factu. – Лесно за казване, трудно за правене. 

Преди години бях на среща с випуска – празнувахме 20 години от завършването. Същите деца и не съвсем. До мен се приближи един съученик, когото никак не харесвах и ми каза: “Много неприятна ми беше в училище.“ Аз бях от лагера на отличниците. Отговорих му: “И ти на мен!“ Смяхме се и си говорихме като приятели. Той беше слаб ученик, сега е преуспял бизнесмен. Ето и една добра новина – ученическите години нищо не предрешават! От днес сте свободни да постигнете мечтите си, все едно как образователната система ви е оценила. Не ставайте зависими от мнението на другите. Настъпва времето на вашата инициатива, на вашия житейски проект. Градете го с чувство, въображение, доза риск и разум, вслушани в гласа на детето.

Ето някои древни думи за из път:

Omne initium difficile est. | Всяко начало е трудно. 

Aut inveniam viam, aut faciam. | Или ще намеря пътя, или ще прокарам път. 

Nunquam retrorsum, semper ingrediendum. | Нито крачка назад, винаги напред. 

Fortuna fаvet fortibus. | Съдбата обича смелите.

Quilibet fortunae suae faber. | Всеки е ковач на своето щастие.

Labor omnia vincit improbus. | Упоритият труд побеждава всичко. 

Gutta cavat lapidem, non vi sed saepe cadendo. | Капката дълбае камъка не със силата си, а с постоянното си падане. 

Nullus dies sine linea. | Нито ден без следа. 

Nosce te ipsum. | Познай себе си. 

Sapere aude. | Осмели се да бъдеш умен. 

Nil desperandum! | (Никога) не се отчайвай! 

Non vi, sed arte. | Не със сила, а с изкуство. 

Homo ornat locum, non locus hominem. | Човекът украсява мястото, а не мястото човека. 

Homo doctvs in se semper divitias habet. | Ученият човек винаги има в себе си богатство. 

Melioribus utire fatis. | Нека щастливата съдба бъде твоя. 

Via sacra. | Свещен/правилен път. 

Si quid in te peccavi, ignosce. | Ако съм сгрешил нещо спрямо тебе, извинявай.

Dixi – казах последната си дума. С dixi сенаторите-оратори в Сената и магистратите завършвали речите си. 

Dominus vobiscum – Господ с вас!

(ДЗИ! ПГБ!)

*******

Снежина Петрова e актриса и преподавател по театър в НБУ. След завършване на училище, две години търси своето призвание и го открива в театъра. Тайно от най-близките си хора. Дълго време родителите й се съмняват, че е възможна реализацията й на сцена. Днес тя е успешна актриса, с национални и международни награди, преподавател, мениджър на независими проекти в областта на сценичните изкуства. Последният й независим проект е „Медея“. Той беше част от програмата на Пловдив ЕСК 2019, играе се на сцената на театър „Азарян“ в НДК и спечели приза за Културно събитие на 2019 г. и награда „Икар“. Може би сте я гледали на сцените в Народния театър, Театър 199 и ТР“СФУМАТО“.

Писмото й е от проекта "12 писма до дванайсетокласниците".

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ГЕНИЙ

  Що за човек е бил Бетовен?

  Какъв е бил като човек? Защо оглушава и как композира след това? И коя е жената, станала известна като неговата "безсмъртна любима"? Разказваме за великия композитор по повод годишнината от рождението му.

 • ЮБИЛЕЙ

  Препускай, индианецо!

   Гойко Митич на 80.

   

  За нас той беше идол, пример за подражание, олицетворение на Доброто, вечният смел и благороден индиански вожд, готов да воюва със злото в Америка в името на справедливостта и човешката хармония.

   

„Осъзнаваш, че не си вече сред младите, когато започнеш да играеш техния баща или ментор.“

Джефри Ръш, австралийски актьор, роден на 6 юли преди 69 години

Анкета

Ще купувате ли повече книги, като падне ДДС?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

„Тялото” – за всеки, който търси доказателство за нашата уязвимост

 

Книгата се чете изключително леко. А това е майсторството: да разкажеш много сложни научни неща, незнайни факти, открития и събития, които изискват сериозно изучаване.

Сериали по време на криза

 

В „Южен вятър 2“ има стабилна „българска връзка“.

Достойнствата на една книга

 „Невидимата искра на Възраждането” е добросъвестно изследване, което разкрива малко познати дейтали от историята ни, както и невидимите на механизми на тайните общества и влиянието им върху възрожденските дейци.