Културният център на СУ "Св. Климент Охридски" започва поредицата от срещи POIESIS / POLEMOS, с която цели да стимулира задълбочения публичен разговор върху българската поезия и нейните автори в последните десетилетия.

"Днес, във време на медии и социални мрежи, поезията води трудно съществуване – и така е не само в българското общество. И като изкуство, и като творчески акт на социално смислопроизводство, тя е силно маргинализирана и трудно успява да привлече вниманието на по-широка публика. Въпреки това като най-радикална форма на езиково творчество тя продължава да носи в себе си огромен потенциал и понякога, макар и опосредствано, оказва влияние не само върху прозата, драматургията, останалите изкуства, философията и хуманитарните науки, но и върху онова, което наричаме „поетика на живота“, заявявят организаторите.

Форматът POIESIS / POLEMOS е специфичен - един поет, писател, литератор или критик, ще представя по свой избор друг български поет. Целта е да се постигне компетентно, но и лично ангажираното говорене „отвътре“. Това ще става в диалог с лично подбрани от представящия гости, като фокусът може да е върху цялото творчество, избран цикъл или дори една-единствена творба на поета, за когото се говори, уточняват от Културния център на СУ.

Първото от поредицата събития ще се проведе на 15 ноември, сряда, от 18,30 часа в Театралната зала на СУ. В неговите рамки поетесата и преводач Боряна Кацарска ще говори за поезията на Цочо Бояджиев с акцент върху последната му стихосбирка „Ще произнасям само гласните“. Нейни събеседници – заедно с автора и публиката – ще бъдат Кристин Димитрова (поетеса, писателка), Марио Кръстев (режисьор, издател, продуцент) и Пенка Казанджиева (изкуствовед, график, сценичен дизайнер).

Начална точка за дискусията им ще е въпросът с какво поезията на Цочо Бояджиев привлича широк кръг читатели. Дали със съчувствието към непреминаващата болка? С отстояването на естествения копнеж към доброто? С упорството в непостижимия – но неотменим – преход към съвършенство?

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„По-добре да се задоволявате с малко, отколкото да имате злато и студено сърце!“

Вилхелм Хауф, германски писател, роден на 29 ноември преди 221 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.

Такива, каквито бяхме

 

50 години от премиерата на "Каквито бяхме". Творбата на Полак е сред вечните класики на Холивуд, която може да се гледа винаги и с удоволствие