Издателският център "Боян Пенев" представи в столичната галерия "Порт А" три литературни анкети, проведени от гл. ас. д-р Боряна Владимирова: "Сеч и меланхолия" с Ани Илков, "Въглени и звезди" с Едвин Сугарев и "Животът – спомен за сън" с Владимир Левчев.

Това са първите три издания от поредицата, всъщност една концепция, която Институтът за литература към Българска академия на науките възвърна след доста години и която се радва на истински читателски интерес.

Поредицата "Литературни анкети" е започната през 1974 г. по идея на проф. Иван Сарандев, когато литературни анкетьори от Института правят обстойни интервюта с големи български писатели Емилиян Станев, Теодор Траянов, Дора Габе и още много от значими автори на това поколение. Разбира се и с такива, които са били големи през призмата на соц-реалистичното обслужващо писане.

Последната анкета от тази поредица е с Елисавета Багряна. Тя излиза през 1991 г.

Трийсет и една година по-късно книга с разговори с поета Ани Илков възстановява идеята да бъдат чути и записани авторовите гласове на съвременната българска литература. Младата изследователка прави анкети с трима от най-емблематичните ни поети: Ани Илков, Едвин Сугарев и Владимир Левчев.

Премиерата на изданията беше съчетана и с изложба на един от най-ценните наши художници и плакатисти Стефан Десподов, който вече няколко години не е сред нас. Съвместно със Стефан Десподов тримата поети са правили и едни от най-значимите броеве на "Литературен вестник".

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„По-добре да се задоволявате с малко, отколкото да имате злато и студено сърце!“

Вилхелм Хауф, германски писател, роден на 29 ноември преди 221 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.

Такива, каквито бяхме

 

50 години от премиерата на "Каквито бяхме". Творбата на Полак е сред вечните класики на Холивуд, която може да се гледа винаги и с удоволствие