Издателският център "Боян Пенев" представи в столичната галерия "Порт А" три литературни анкети, проведени от гл. ас. д-р Боряна Владимирова: "Сеч и меланхолия" с Ани Илков, "Въглени и звезди" с Едвин Сугарев и "Животът – спомен за сън" с Владимир Левчев.

Това са първите три издания от поредицата, всъщност една концепция, която Институтът за литература към Българска академия на науките възвърна след доста години и която се радва на истински читателски интерес.

Поредицата "Литературни анкети" е започната през 1974 г. по идея на проф. Иван Сарандев, когато литературни анкетьори от Института правят обстойни интервюта с големи български писатели Емилиян Станев, Теодор Траянов, Дора Габе и още много от значими автори на това поколение. Разбира се и с такива, които са били големи през призмата на соц-реалистичното обслужващо писане.

Последната анкета от тази поредица е с Елисавета Багряна. Тя излиза през 1991 г.

Трийсет и една година по-късно книга с разговори с поета Ани Илков възстановява идеята да бъдат чути и записани авторовите гласове на съвременната българска литература. Младата изследователка прави анкети с трима от най-емблематичните ни поети: Ани Илков, Едвин Сугарев и Владимир Левчев.

Премиерата на изданията беше съчетана и с изложба на един от най-ценните наши художници и плакатисти Стефан Десподов, който вече няколко години не е сред нас. Съвместно със Стефан Десподов тримата поети са правили и едни от най-значимите броеве на "Литературен вестник".

„Анализирането на вярата не включва задължително метод за живеене без нея.”

Юлия Кръстева, българо-френска писателка, феминистка, критик и философ, родена на 24 юни преди 83 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…