Властите в Берлин са взели решение да се изградят защитни прегради за сигурност около останките на историческата Берлинска стена. Причините са, че големият наплив от туристи представлява заплаха за запазените участъци, на които има изрисувани ценни графити. Всички изображения, обединени в откритата галерия „East Side Gallery“, са повредени по различно време. 

„На няколко пъти ни се наложи да арестуваме хора и да ги изпращаме в съда, а и не искам повече това да се случва“, разказва главният директор на Кани Алави. 

Той разказва пред „The Art Newspaper“, че посетители се опитват да вземат парчета от Стената за спомен или рисуват свои графити направо върху старите.

Защитните бариери ще бъдат поставени през 2018 г.

Оцелелите части от Берлинската стена имат историческа художествена стойност, отразяващи политическите събития от 1989 – 1990 г. „East Side Gallery“ е най-дългата галерия в света с постоянна изложба. Дължината й е 1316 м. От 1991 г. тя е със статут на исторически паметник на културата.

БЕРЛИНСКАТА СТЕНА служи за граница между Западен Берлин и Германската демократична република от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г., отделяща западната от източната част на град Берлин и останалата част от територията на ГДР. Тя е един от най-известните символи на Студената война. При опит да преминат Стената загиват между 136 и 245 граждани на ГДР, бягащи на Запад.

КАНИ АЛАВИ (62) е роден в Иран, но учи и живее от години в Германия. Той е сред инициатори за създаването на „East Side Gallery“, самият той е рисувал по стената.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„В живота няма второстепенни, епизодични герои, които играят ролята на винтчета.“

Елза Триоле, френска писателка, родена на 24 септември преди 125 години

Анкета

Хареса ли ви концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго в София?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Майер Лански – ангелът с мръсно лице

 

Интерпретацията, която прави Харви Кайтел на Майер Лански е модерна класика, която трябва да се изучава като образец на актьорско майсторство в киноучилищата.

В "Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин" се оглежда България на ББ

 

"Горещо я препоръчвам на всички – и на русофили, и на русофоби; и на разумно мислещи, и на изначално предубедени; и на силно ангажирани, и на напълно безразлични; и на много информирани, и на малко знаещи" - ревю на Николай Слатински

Дуилиу Замфиреску, за когото изкуството не бива да репродуцира действителността

 

Трилогията на класика представя и участието на северната ни съседка в Руско- турската война от 1877- 1878 г.