Радиотеатърът на БНР ще излъчи на 24 юли, неделя, от 16 ч. „Фандо и Лис“ от Фернандо Арабал. Преводач и режисьор на постановката е Ребека Арсениева.  В ролите са Диана Челебиева, Веселин Цанев, Богдан Глишев, Константин Коцев и Йордан Таралежков. 

Във „Фандо и Лис” Фернандо Арабал разказва за мъж и жена, тръгнали по пътя за Тар. Жената е парализирана, мъжът я бута в инвалидна количка. Тя е напълно физически зависима от него. А той пък е напълно емоционално зависим от нея. И въпреки тази силна връзка между тях, болката, нараняването, взаимното раздиране и непоносимост един към друг изглеждат някак неизбежни, понякога дори плашещи и зловещи. А Тар се оказва митично място, място, където страдането - физическо и духовно, едва ли съществува. Място на изцелението. Място на духа.

ФЕРНАНДО АРАБАЛ (84) е испански писател, поет и драматург, постигнал световна известност. В началото неговите пиеси са в стила на театъра на абсурда, а по-късно стават истински самобитни, със свой характерен, неподражаем и за много хора привлекателен стил. В  текстовете му читателят се натъква на натрапчивата любов към майката, на страстта към религията, доведена до най-деформирани и уродливи форми, на хомосексуалността и сексуалните извращения. Героите му винаги разкриват дълбоките мрачни, скрити страни на човешката същност. Образите в пиесите му се мятат от една крайност в друга, водени от неосъзнатата нужда от любов. Езикът му често е скандализиращ, остър, циничен, но не и вулгарен, цели да разтърси публиката и да предизвика културен шок. За това Фернандо Арабал често е критикуван, низвергнат от едни и възвеличаван  от други.

 

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.