25-годишната Лия Петрова спечели на финала на престижното състезание за цигулари в Дания "Карл Нилсен" заедно с Джи Юн Ли от Южна Корея, съобщи БНР. Тя се конкурира с музиканти от 18 до 29 г. от цял свят. Трета награда е присъдена на Люк Хсю. Партньораше им Симфоничният оркестър на Одензе.

Международният конкурс на името на известния датски композитор Карл Нилсен се провежда през година в родното му градче Одензе. През 2014 г. състезанието е било за флейта, а след още две години сили ще мерят флейтисти и кларинетисти. 

Лия Петрова е една от големите надежди на българската цигулкова школа. Родена през 1990 г. в музиканско семейство, тя е възпитаничка на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и лауреат на престижни конкурси като "Тибор Варга" в Швейцария и "Луис Шпор" във Ваймар. Носител е на Моцартов медал като най-млад артист на ЮНЕСКО. От 2010 година Лия е студентка на прочутия цигулар и педагог Огюстен Дюме във Висшето училище "Кралица Елизабет" в Брюксел. По-късно се обучава и в музикалната академия "Ханс Айслер" в Берлин. През пролетта на 2011 година е поканена за участие в цикъл концерти "Марта Аргерич и приятели" в Атина, където свири камерна музика заедно с легендарната пианистка, с Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски. Цигуларката е носител на наградата "Млад музикант на годината 2007" в националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт".

„След като работих с Робърт Редфорд, мога да съм спокойна, че кариерата ми струва нещо.”

Дженифър Лопес, американска певица, родена на 24 юли преди 55 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...