От 17 юни библиотеката "Дора Габе" ще предложи на вниманието на своите читатели и гости поредна интересна полска изложба, представяща един от най-изтъкнатите полски творци на ХХ век. Тя е предоставена от Полския институт в София и е подготвена през 2023 година по повод 100 години от рождението на Йежи Новошелски (1923-2011) - художник, православен теолог, мислител. Син на украински лемко и полонизирана австрийка, той израства на границата между полската и украинската култура, а изкуството му е общо наследство и гордост за Полша и Украйна.

От екипа на Полския институт в София определят живописта на Новошелски като пример за цялостна естетика, основана на теологията на иконата и духовността на православието.

Религиозният стенопис е важна част от това творчество; художникът проектира украсата на храмове на различни вероизповедания, но успява да използва византийското наследство и в светската живопис: пейзаж, акт, абстракция. Неговият уникален стил се оформя от пресичането на западните и източните традиции: авангард и византийско изкуство. От сюрреализма той възприема атмосферата на двусмисленост и загадъчност. От иконата – йератичността, силния контур и плоските форми, както и дълбоката символика на светлината и цвета. Творбите на Новошелски могат да се разглеждат като продължение на изкуството на региона, огледало на общата идентичност, но и като определен пътепоказател, импулс за по-нататъшно развитие. 

Смята се за зограф и светски художник, който разработва почти всякакви сюжети – от композиции и актове, до пейзажи и натюрморти. Автор е също така и на теоретични разработки за иконите и живописта.

Изложбата е изготвена по поръчка на Министерството на външните работи на Република Полша. Автор на текстовете и подбор на илюстрациите е Кристина Черни.

Експозицията се намира в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана от 17 юни до 17 юли 2024 г.

„Вземи дрехите на най-великия човек и ще видиш едно голо, засрамено и безпомощно животно.“

Клайв Къслър, американски писател, роден на 15 юли преди 93 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...