Баритонът Кирил Манолов ще бъде специален гост на концерта на Националния филхармоничен хор на 21 май в столичната зала „България", съобщи пресцентърът на Софийската филхармония. Концертът, в памет на големия диригент и композитор Константин Илиев (1924 – 1988), ще бъде дирижиран от Владимир Кираджиев.

В програмата:

Константин Илиев - "Седенкарски песни"

Самюъл Барбър - Адажио /Agnus Dei/ за хор и орган

Ерик Уитакър - "Буря" за хор, пиано и ударни

Константин Илиев - "Гората и птиците" - Кантата без текст за женски хор и ударни

Оливие Месиен - O, sacrum convivium

Константин Илиев - Две части из "Селска песен" - кантата по стихове на Асен Разцветников

Сергей Рахманинов - Кантата "Пролет" за баритон, смесен хор и оркестър, оп. 20

 

КОНСТАНТИН ИЛИЕВ завършва НМА „Проф. П. Владигеров" през 1946 г. (тогава ДМА). Учи композиция при проф. П. Владигеров, дирижиране при проф. Марин Големинов и цигулка при проф. Вл. Аврамов. Специализира в Пражката академия за музикално изкуство дирижиране при проф. В. Талих и композиция при Я. Ржидки, посещава заниманията по четвърттонова композиция на проф. Алоис Хаба. През 1947 се завръща в България. За кратко време работи като музиколог в Радио София, след което има активна диригентска дейност. Основава Държавния симфоничен оркестър в Русе. Работи като диригент на балета на Софийската опера. Главен диригент на ДСО и Народна опера ­- Русе. Главен диригент на Варненския симфоничен оркестър. От 1956 (с прекъсвания) е диригент и главен диригент на Софийската филхармония.

От 1967 година е професор по оркестрово дирижиране в НМА (БДК). През 1969 напуска филхармонията и до 1971 осъществява цикъл от концерти и записи за грамофонната фирма „Балкантон" с оркестъра на НМА. През годините 1971-72 и 1978-84 отново е назначен за главен диригент на Филхармонията. От 1972 до 1978 живее в Добрич и поставя началото на Фестивала на камерната музика. Последната изява на проф. Константин Илиев на диригентския пулт е в Русе през 1988 година. Като диригент получава признание в много страни на Европа, Америка и Азия и изиграва изключително голяма роля в пропагандирането на музиката на ХХ-ти век. Има множество записи в БНР, „Балкантон" и в чужди радиостанции.

 Творчеството му, което обхваща различни жанрове, се свързва и с така наречения „български музикален авангард". Автор е на 2 опери и 1 балет, кантатно-ораториални творби, 6 симфонии и други произведения за симфоничен оркестър. Създава също 7 Tempi concertati за различни инструментални ансамбли, 4 струнни квартета, духов квинтет, песни, хорова музика за различни състави, филмова и театрална музика.

Aвтор е на три книги, статии и студии. 

Снимките са предоставени на редакцията от Софийската филхармония

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Всички ние имаме два живота. Един, който мечтаем. И друг, който ни води до гроба.“

Фернанду Песоа, португалски поет, роден на 13 юни преди 136 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…