СИЙКА ЛАПАЧКА

Смесен хор "Петко Стайнов" (при народно читалище "Искра-1860") от град Казанлък с диригент Младен Станев се завърна след успешно участие в международния музикален фестивал и хоров конкурс „Микеланджело Буонароти“, който се провежда всяка година в града – люлка на Ренесанса – Флоренция.

Съставът се състезаваше с общо 5 участващи в конкурса хорови колектива и заслужено завоюва първи места в категориите „Смесени хорове“ и „Сакрална музика“. Със сребърна диплома бе оценено и участието  в състезателната категория „Популярна, джаз и фолклорна музика“.

Хор „Петко Стайнов“ получи и две специални награди на музикалния фестивал: за изпълнение на произведение от италиански композитор, а маестро Младен Станев бе удостоен с наградата за най-добър диригент на фестивала.

В общата класация на хоровия конкурс хорът „Петко Стайнов“ завоюва второ място в Гран При, като се нареди след безспорния фаворит – младежката школа към Одеската опера, Украйна – хор „Перлите на Одеса“.

Извън конкурсната програма, във всеки един от четирите фестивални дни, певците на хор „Петко Стайнов“ изпълниха вечерни концерти в различни църкви в историческата част на града. Традиционно, в богатия и жанрово разнообразен репертоар акцент бе поставен върху българската  музика и по-специално върху изпълнението на произведения на Петко Стайнов, Добри Христов, Емануил Манолов, Тодор Попов, Милчо Левиев, в присъствието на многобройна публика.

Творческо ателие събра повечето от участниците за общо изпълнение и интерпретация на произведение на съвременен италиански композитор.

В свободното си време повечето от хористите успяха да се докоснат до шедьоврите на изобразителното изкуство и ренесансовата живопис в музеите на Палацо „Пити“ и галерия „Уфици“, запознаха се с архитектурните, културни и исторически забележителности на Флоренция, обмениха творчески и приятелски опит с участващите състави от Украйна, Италия и други страни.

Пътуването на състава се осъществи благодарение на изключителното желание на хористите, които успяха да съберат необходимата сума за амбициозното начинание и с помощта на дарения от местни бизнесмени, регионални фирми, фондация „Св.Киприан Цамблак – Чудотворец“ (Стара Загора), и разбира се – народно читалище „Искра“ (Казанлък).

С тези забележителни постижения хор „Петко Стайнов“ доказа пред своята публика, че е възвърнал славата и силата си от годините преди пандемията и заявява сериозните си намерения да продължава да бъде значима част от хоровите традиции на страната и региона, както и да е техен културен посланик.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.“

Лорънс Оливие, роден на 22 май преди 117 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.