КРАСИМИРА ЙОРДАНОВА, БНР

На 14 април голямата наша оперетна примадона Донка Шишманова можеше да отбележи своя 90-годишен юбилей, но си отиде от този свят преди две години. Можем само с носталгия да си спомним за нейните прекрасни героини, които сме гледали на сцената на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“. 

Винаги съм си представяла оперетната примадона точно като Донка Шишманова - красива, елегантна, с артистократично излъчване, великолепна певица и вълнуваща актриса. За щастие, нашият оперетен театър винаги е имал точно такива примадони - когато се върна към миналото пред очите ми са примадоните на 50-те и 60-те години на отминалия век: Анета Цанкова, Лиляна Кошлукова, Петя Ламбринова, Божана Продева, а колко са красавиците преди тях, за които само сме чували, като Мими Балканска, Надя Шаркова... Донка Шишманова беше достойна тяхна наследничка.

Познавах я още от студентските ни години - беше красива, лъчезарна, с впечатляваща външност, а като човек беше мила, приветлива, естествена.

Родена е в Дупница. Завършва Музикалната академия и веднага през 1958 г. е назначена във Варненската опера. Дебютът й е с ролята на Сафи от оперетата „Цигански барон“. Сценичният й път продължава с роли в оперите „Дон Жуан“, “Аида“, “Прилепът“, “Кармен“, “Бохеми“, "Травиата“. 

За ролята в “Албена“ диригентката Радосвета Бояджиева пише във вестник „Народна култура“ през 1962 г.:

“Налага се и образът на Албена в изпълнение на Донка Шишманова. Наред с физическите данни, тя притежава талант на призвана артистична натура, който изпълва с такова богато съдържание всяка сцена от операта. По разнообразие и богатство на нюанси нейната вокална партия е една от най-изработените... “

През 1963 г. Донка Шишманова става солистка на Държавния музикален театър “Стефан Македонски“, на сцената на който се развива блестящата й кариера. Всички я помним с превъплъщенията ѝ в ролите на Елена, Хана Главари, Силва, Марица, Евридика, Агрипина в оперетата на Парашкев Хаджиев “Аз Клавдий“ и още много други. Гостувала е в много страни - Гърция, Русия, Румъния, Чехия, Китай, Германия, където са се възхищавали на нейното изкуство. Участвала е и в два филма - „Черните лебеди“ и „Юлия Вревска“. 

През 2014 г. на сцената на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ със спектакъл на „Царицата на чардаша“, където тя участва с ролята на Цилика, тържествено бе отбелязана нейната 80-годишнина. 

Донка Шишманова почина през месец май 2022 г.

В Златния фонд на БНР е запазено интервю с нея от 1999 г., в което говори за ролите си. Него и песен от оперетата "Веселата вдовица" на Лехар можете да чуете в звуковия файл.

 

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.“

Лорънс Оливие, роден на 22 май преди 117 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.