Програма "Христо Ботев"

На днешният 19 февруари преди 24 години ни напусна големият композитор, педагог и музикален педагог – Марин Големинов. Тази вечер почитателите му могат да гледат документалния филм “Нестинарка“, голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов, филм, който е част от програмата на фестивала Master of art .

След изключително успешните премиерни прожекции в родния град на Марин Големинов – Кюстендил, родния град на Цанко Лавренов – Пловдив, и в града, където самата танцова драма е изиграна за първи път – София, филмът ще бъде представен и пред широката публика.

Прожекцията ще бъде предшествана от кратък рецитал на пианистката Анжела Тодорова, която ще изпълни деветте пиеси от “Младежки албум” на Марин Големинов. Написани през 1959 г., те представляват образец за преплитане на елементи от българския фолклор със западноевропейските изразни средства, които композиторът усвоява при обучението си в Париж.

Филмът ще бъде представен от екипа, стоящ зад създаването му и наследниците на двамата бележити творци. Те, заедно с някои от легедите на българския балет, участват в разказа за "Нестинарка", която, по думите на Марин Големинов, "изгаря върху нестинарската жарава, за да възкръсне след това като феникс из пепелището“.

Златният фонд на БНР съхранява изказване на Марин Големинов от 1975 г., свързано със съвременната тема в творчеството му и художествено-изразните средства, които използва.

“Съвременността се създава от нас и най-естествено е да отразяваме именно нея в нашите произведения, а не нещо друго. Въпросът е как ще отразим тази съвременност, като сме вътре в нея, а не я наблюдаваме отстрани. Ще можем ли да я обгърнем от всички страни?“, казва той.

В записа Големинов казва още, че всяко произведение на изкуството, ако е възникнало по естествен път, трябва да бъде съвременно в най-широкия смисъл на думата. “При това тази съвременност да не бъде изразена само в заглавието, което никак не е трудно, а да се чувства в самата негова същност“.

 Филмът “Нестинарка“ ще бъде излъчен на 19 февруари от 19:00 часа (София, Дом на киното).

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Хайде, братя българи,

към Балкана да вървим.

Там се готви бой юнашки

за свобода, правдини. 

Цветан Радославов, автор на оригинала на българския химн, роден на 19 април преди 161 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си