СИЙКА ЛАПАЧКА

Да си жена диригент и да бъдеш в първите редици на една предимно мъжка професия, говори за изключителен талант и респектиращ характер. На 16 февруари, от 19.00 часа старозагорци и гостите на „града на липите” ще имат привилегията да се срещнат отблизо с изкуството на една знаменита дама диригент от Италия - Николета Конти, която ще дирижира спектакъла на операта „Бохеми” от Джакомо Пучини на сцената на Старозагорската опера. Носителка на престижни награди и отличия, специализирала при най-великите диригенти на ХХ век, избрана за асистент на легендарния Бърнстейн Николета Конти смело върви по своя успешен творчески път като умело съчетава дирижирането, акомпанимента на пиано и изявите си на концертиращ пианист.

В Стара Загора гостува по покана на директора на операта в Стара Загора Огнян Драганов, който дава и специалната награда за дебют на млад артист на конкурса за млади оперни певци, проведен в Болоня през лятото на 2023 година, на американското сопрано Джулиен Кейси. Джулиен ще направи своя дебют в ролята на Мими на сцената на Старозагорската опера на 16 февруари.

Участват още Александър Марулев (Беноа, Алсиндор), Костадин Якшев (Парпиньол), оркестър, хор, Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, хормайстор Младен Станев, сценографията е на художника Каталин Йонеску-Арборе, а костюмите са на Цветанка Петкова-Стойнова.

Николета Конти продължава да съчетава дирижирането с концертна кариера като пианистка. Акомпанирала е на Лучано Павароти, Фиоренца Косото, Ренато Брузон, Лео Нучи, Даниела Деси, Роберто Аланя и Анджела Георгиу.

Г-жа Конти е изтъкнат професор по четене на партитура, оркестрово дирижиране и оперен репертоар в Консерваторията „Дж. Б. Мартини” – Болоня, а през 2016 г. е назначена за Membro per il Ministero del CDA (Съвет на директорите) в Консерваторията „Фрескобалди” – Ферара. Редовно е канена да дава майсторски класове по оперна интерпретация и през 2016г. съосновава Международната оперна академия в Болоня (BIOA) и Международния вокален конкурс в Болоня (BIVC), привличайки над 100 млади артисти от САЩ, Европа и Азия за две седмици интензивен летен курс.

 

Снимката е предоставена на skif.bg от пресцентъра на Старозагорската опера

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.