Изложба „Истанбул“ с фотографии на легендарния Ара Гюлер се открива на 23 ноември в столичната галерия „Синтезис“. Черно-белите снимки в експозицията показват вечния чар на турския град, отбелязват организаторите от „Синтезис“, музеят „Ара Гюлер“ в Истанбул, „Пловдивско фотографско средище“ и „Фотосинтезис“.

Замислени мъже, седнали в кафене, уплътненият корпус на лодка, ферибот, който отплава в Босфора с притъмнени светлини са част от моментите, уловени от обектива на Гюлер. Авторът създава портрет на неспирното движение на града.

Ден след откриването на експозицията е планирана лекция на Чагла Сарач - директор на музея „Ара Гюлер“, Гьоркем Ергюн – специалист фотографска лаборатория, Туана Пулак - мениджър изложби и разработване на проекти в музей „Ара Гюлер“ и Ясемин Озюе - мениджър продажби и бизнес развитие в музея. Тема на лекцията е „Continuing a Photographer’s Legacy: A Look Into the Ara Güler Archives and Research Center and the Ara Güler Museum“. Домакин е театралната зала „Алма Алтер“ на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“. 

Представяне на книгите на Ара Гюлер е предвидено на 25 ноември в библиотека „Фотосинтезис“. На същото място на 15 ноември е планирано събитие с фокус „Фотографът и градът“, а на 25 януари има прожекция на филмите The Whistling Man и Hero’s End.

АРА ГЮЛЕР (1928 -2018) е турски фотограф, роден в Истанбул. В ученическите си години е силно повлиян от киното и работи във филмови студия, където помага със сценографията и продукцията. През 1951 г. завършва арменската гимназия „Гетронаган“, а след това започва обучение в театралната сфера. Докато следва в Стопанския факултет на Истанбулския университет, публикува къси разкази в литературни списания и арменски вестници. Скоро след това Гюлер решава да стане фотожурналист и напуска университета. 

През 1950 г. завършва военна служба и започва кариерата си във вестник Yeni Istanbul. Започва да работи като фотожурналист за американската издателска компания Time Life от 1956 г. и за Paris Match и Stern от 1958 г. Става част от екипа на агенция Magnum Photos, която разпространява снимките му и днес. От 1956 г. до 1961 г. Ара Гюлер е главен фоторедактор на списание Hayat. В изданието на „British Journal of Photography Year Book“ от 1961 г. той е обявен за един от седемте най-добри фотографи в света. През 1962 г. получава наградата Master of Leica в Германия. 

През 2002 г. Франция награждава Гюлер със степента Офицер на ордена за изкуство и литература, а през 2009 г. той получава медала на Париж. Удостоен е с почетни докторски степени от университета „Йълдъз Текник“ през 2004 г., университета за изящни изкуства „Мимар Синан“ през 2013 г. и с наградата за изключителни заслуги на Великото народно събрание на Турция през 2009 г. През същата година получава награда за цялостен принос от фондация Lucie в САЩ. 

Гюлер интервюира и фотографира Уинстън Чърчил, Вили Бранд, Индира Ганди, Мария Калас, Алфред Хичкок, Пабло Пикасо, Салвадор Дали.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„По-добре да се задоволявате с малко, отколкото да имате злато и студено сърце!“

Вилхелм Хауф, германски писател, роден на 29 ноември преди 221 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.

Такива, каквито бяхме

 

50 години от премиерата на "Каквито бяхме". Творбата на Полак е сред вечните класики на Холивуд, която може да се гледа винаги и с удоволствие