СИЙКА ЛАПАЧКА

Дни преди официалното откриване на 53-то издание на единствения по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора Веселина Кацарова и Калуди Калудов стартират майсторски вокални курсове. Двамата знаменити оперни певци паралелно ще работят с млади оперни певци от България, Полша, Германия, Австрия, Румъния, Украйна, Турция, Грузия, Япония, Китай. Майсторският клас на Калуди Калудов започва на 16 ноември, а на Веселина Кацарова – на 20 ноември.

Заниманията ще се провеждат в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески”-Стара Загора. Заключителната гала на участниците в двата майсторски класа е на 29 ноември от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера в съпровод на пианистите Деница Петрова и Мирослав Георгиев. Идеята да проведат майсторски класове заедно възниква спонтанно и двамата с огромен ентусиазъм очакват своята среща и предстоящата си работа с талантливите млади артисти, пожелали да почерпят от техния опит и натрупана певческа мъдрост през годините.

На 20 ноември от 18.00 часа в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески" Веселина Кацарова и Калуди Калудов ще представят своите млади специализанти, а след това ще бъде излъчен и филмът „Човешкият глас” по сценарий на Миглена Стойчева с режисьор Николай Василев и оператор Недялко Данов. Творбата е посветена на най-деликатния и съвършен музикален инструмент – този, който човек носи вътре в себе си. Разказът за гласа като уникален дар се води през съдбите и спомените на тримата герои във филма – народната певица Верка Сидерова, оперната прима Дарина Такова и фониатърът д-р Димитър Кехайов.

Зрителите ще имат възможността да се срещнат с авторката на сценария на филма Миглена Стойчева и да чуят любопитни подробности от работата по филма – от идеята до реализацията. Филмът ще бъде субтитриран на английски език и е предоставен за излъчване в рамките на 53-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство от Българската национална телевизия.

Входът за публиката е свободен.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„По-добре да се задоволявате с малко, отколкото да имате злато и студено сърце!“

Вилхелм Хауф, германски писател, роден на 29 ноември преди 221 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.

Такива, каквито бяхме

 

50 години от премиерата на "Каквито бяхме". Творбата на Полак е сред вечните класики на Холивуд, която може да се гледа винаги и с удоволствие