Софийската филхармония ще има отново концерт на 19 октомври със солист и диригент известния цигулар Огюстен Дюме, съобщиха от пресцентърът на институцията. Събитието е в зала „България“.

Програмата включва творби от Волфганг Амадеус Моцарт - Концерт за цигулка и оркестър №3 в сол мажор, К.216, Камий Сен-Санс  – „Танц на смъртта" - симфонична поема в сол минор, оп. 40, Морис Равел – рапсодия „Циганка", за цигулка и оркестър. От Феликс Менделсон-Бартолди ще звучат увертюра „Сън в лятна нощ“ в ми мажор, скерцо из "Сън в лятна нощ" (театрална музика към пиесата на Уилям Шекспир), интермецо из „Сън в лятна нощ", ноктюрно из „Сън в лятна нощ" и „Сватбен марш" из театралната музика към пиесата на Шекспир – „Сън в лятна нощ“.

ОГЮСТЕН ДЮМЕ е роден през 1949  г. в Париж. Международните критици го определят като един от големите цигулари на 20 и 21 век. Роден е в семейство на музиканти. Майка му е виолончелист и пианист, а баща му – цигулар аматьор. Огюстен Дюме започва уроци по цигулка на 5-годишна възраст. На 10 години започва да учи в Парижката консерватория, на 13 – печели първа награда. Година по-късно изнася първия си концерт в театър „Шан-з-Елизе”, след това участва на фестивала в Монтрьо, свирейки за Йозеф Сигети и Хенрик Шеринг.

Шеринг го кани да го замести на турне в Южна Америка. При завръщането си цигуларят работи в Париж с Натан Милщайн, след това – в Брюксел, с Артур Гримьо. Международната му кариера тръгва, благодарение на срещата с Херберт фон Караян. Големият диригент го чува случайно в студио, където той също записва и веднага го кани да свири с Берлинската филхармония.

Дюме прави записи на най-известните концерти за цигулка и оркестър от Менделсон, Чайковски, Сен-Санс, Лало. Впоследствие ги изпълнява редовно с Берлинска филхармония, Националния оркестър на Франция, Английския камерен оркестър, Лондонската филхармония, Кралския Концертгебау оркестър, Филхармонията на Лос Аджелис, Симфоничния оркестър на Монреал, Баварския радиосимфоничен оркестър, Японска филхармония. 

През последните десет години, успоредно с международната си кариера на цигулар, е диригент. Той е постоянен гост-диригент на Английски камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Ню Джърси, Симфония Варсовия и Нова японска филхармония. В продължение на 10 години (до 2013) е музикален директор на Кралския камерен оркестър на Валония (Белгия), а след това главен гост-диригент (до 2015).

От 2004 г. е професор в Музикалната капела „Кралица Елизабет“ в Брюксел, където обучава талантливи млади цигулари. Сред неговите ученици е и българската цигуларка с международна кариера Лия Петрова. Неговите многобройни звукозаписни албуми са отличени с престижни музикални награди.

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.