Светлин Русев – цигулка, Александър Сомов – виолончело, и Надежда Цанова – пиано, свирят Рахманинов и Шостакович на 14 юни в кино „Люмиер“, съобщават от „Софийски музикални седмици“. Събитието е част от програмата на международния музикален фестивал.

От Сергей Рахманинов ще звучи Елегично трио № 2 в ре минор, за цигулка, виолончело и пиано, а от Дмитрий Шостакович - Клавирно трио № 2 в ми минор. 

За първи път именитият ни цигулар ще свири с пианистката Надежда Цанова. Тя завършва Schola Cantorum в Париж, където получава най-високото отличие за концертиращ пианист – Diploma Di Concert. Александър Сомов е челистът, покорил световните сцени от Лондон, където през 1998 г. става първият източноевропейски носител на златен медал, най-високата награда на „Гилдхол скул”, и заедно със Светлин Русев са имали творчески срещи по световните сцени.

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.