Илюстрация, включваща пет вида сънливци, обитаващи Европа, донесе на българската художничка Деница Пенева първото място в категория „Природонаучна илюстрация” в конкурс на Испанския национален съвет за научни изследвания. Тази година в надпреварата се включиха над 500 участници, съобщиха от издателство Pensoft.

Илюстрацията на Деница Пенева е със заглавие „Европейските сънливци (Gliridae)” и съчетава акварел и въглен. Картината и нейният автор Деница Пенева спечелиха журито на конкурса Illustraciencia в категорията „Природонаучна илюстрация”. Тя изобразява пет вида сънливци обитаващи Европа - Мишевиден сънливец (Myomimus roachi), Горски сънливец (Dryomys nitedula), Обикновен сънливец (Glis glis), Лешников сънливец (Muscardinus avellanarius) и Градински сънливец (Eliomys quercinus). Всеки от гризачите е изобразен върху растение, често срещано в неговото местообитание или в диетата му. До месоядния представител на семейството в илюстрацията виждаме охлюв, казват от издателството Pensoft. 

От издателството допълват, че „Европейските сънливци (Gliridae)” е илюстрация, вдъхновена от миналогодишната 11-та Международна конференция по сънливците, която се проведе в Свиленград, където екип е открил голяма популация от ендемичния и най-рядък за Европа вид сънливци: Мишевидния сънливец (Myomimus roachi). Почти 40 години преди това никой не бе виждал симпатичния гризач, казват от издателството.

Деница Пенева е родена в Благоевград през 1983 г. Завършва Художествената академия в София и магистратура в Академията за изкуства в Маастрихт, Нидерландия. Днес тя е заместник-председател на Дружеството на анималисти, флористи и научните илюстратори (ДАФНИ) в България.

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Не знам какво ни готви бъдещето, но знам, че трябва да остана позитивна и да не си позволявам да се отчайвам.“

Никол Кидман, австралийска актриса, родена на 20 юни преди 57 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…