Илюстрация, включваща пет вида сънливци, обитаващи Европа, донесе на българската художничка Деница Пенева първото място в категория „Природонаучна илюстрация” в конкурс на Испанския национален съвет за научни изследвания. Тази година в надпреварата се включиха над 500 участници, съобщиха от издателство Pensoft.

Илюстрацията на Деница Пенева е със заглавие „Европейските сънливци (Gliridae)” и съчетава акварел и въглен. Картината и нейният автор Деница Пенева спечелиха журито на конкурса Illustraciencia в категорията „Природонаучна илюстрация”. Тя изобразява пет вида сънливци обитаващи Европа - Мишевиден сънливец (Myomimus roachi), Горски сънливец (Dryomys nitedula), Обикновен сънливец (Glis glis), Лешников сънливец (Muscardinus avellanarius) и Градински сънливец (Eliomys quercinus). Всеки от гризачите е изобразен върху растение, често срещано в неговото местообитание или в диетата му. До месоядния представител на семейството в илюстрацията виждаме охлюв, казват от издателството Pensoft. 

От издателството допълват, че „Европейските сънливци (Gliridae)” е илюстрация, вдъхновена от миналогодишната 11-та Международна конференция по сънливците, която се проведе в Свиленград, където екип е открил голяма популация от ендемичния и най-рядък за Европа вид сънливци: Мишевидния сънливец (Myomimus roachi). Почти 40 години преди това никой не бе виждал симпатичния гризач, казват от издателството.

Деница Пенева е родена в Благоевград през 1983 г. Завършва Художествената академия в София и магистратура в Академията за изкуства в Маастрихт, Нидерландия. Днес тя е заместник-председател на Дружеството на анималисти, флористи и научните илюстратори (ДАФНИ) в България.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Самото съществуване на библиотеките е доказателство, че можем все още да имаме надежда за съществуването на човечеството.“

Т. С. Елиът, англо-американски поет, драматург и литературен критик, роден на 26 септември преди 135 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?