DW

Московският Болшой театър премахна от програмата си представление, посветено на легендарния хомосексуален балетист Рудолф Нуреев. Основанията: нарушение на забраната за пропаганда на "нетрадиционни ценности", наложена в Русия.

Подписаният от руския президент Владимир Путин през декември 2022-а година закон забранява т.нар. "пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения" в рекламата, медиите, онлайн-публикациите, книгите, филмите и театралните представления. Обаче хомосексуалността сама по себе си в Русия не е забранена, посочва АРД.

 

Критика към политиката на Путин

Премиерата на удостоения с много награди спектакъл "Нуреев" на режисьора Кирил Серебренников бе през 2017-а година. Той разказва за живота на изключителния балетист Рудолф Нуреев, който бяга от Съветския съюз и придобива световна слава на Запад. В представлението се засяга и темата за хомосексуалността на Нуреев, починал от СПИН през 1993-а година. Постановката на Серебренников включва голи тела и хомосексуални сцени, могат да се видят мъже с женски дрехи и високи токчета, както и да се чуе вулгарна реч.

Някои представления бяха снети от програмата на Болшой театър още през май миналата година. А непосредствено след като Путин изпрати руските войски в Украйна през февруари 2022-а година, Серебренников бе обвинен в отклоняване на обществени средства.

Неговите поддръжници са убедени, че присъдата е политически мотивирана, тъй като в работата си режисьорът неведнъж е критикувал авторитаризма и хомофобията, присъщи на режима на Путин. Серебренников е и противник на войната в Украйна. От май 2022-а година той живее в изгнание във Франция и в Германия.

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Половината от нещастията на света произлизат от недостига на мъжество да кажеш и да чуеш истината спокойно и в дух на любов.“

Хариет Бичър Стоу, родена на 14 юни преди 213 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…