До 3 април в столичната галерия "Арте" ще бъдат изложени 20 творби на кинематографиста художник Иван Андонов (1934-2011) от негови различни творчески периоди. Това е седмата самостоятелна изложба на известния режисьор и актьор в галерията, три от които той лично е подреждал.

"Това е една слънчева, цветна, радостна, трептяща живопис. Картините като че ли трептят. Това е много показателно за неговата тънка чувствителност и огромния талант. Слънчево, цветно, светло усещане."

Така описа представените творби скулпторът Павел Койчев, който ще представи експозицията заедно с проф. Станислав Памукчиев.

Иван Андонов е емблема в българското кино. И като актьор, и като режисьор, и като сценарист той работи съвместно с други хора, посочи Койчев.

"Но не можеш напълно да разгърнеш, да разкриеш личността и уникалността си изцяло. Явно живописта е била неговото най-интимно преживяване. Когато останеш пред платното, в ръцете – четките, боите, си само ти. Можеш най-съкровената си същност да отразиш в картината."

Андонов има страшно много картини. Това очевидно е било за него насъщна необходимост, отбеляза скулпторът в предаването на БНР "Хоризонт до обед".

"Изкуството е вечно. Неговият смисъл е да търси промисъла. И понеже това е непостижимо, неизчерпаемо, безкрайно, дава сили. То просто е вътре в теб. Това в Иван Андонов толкова ясно личи в неговите творби. Всяка картина е като отпечатък от палеца. Идентифицира те цялостно. Имаш усещането, че той е тук, може да влезе през вратата. Може би това е и безсмъртието."

ИВАН АСЕНОВ АНДОНОВ  е роден на 3 май 1935 г. в град Пловдив. Завършва театралната академия в София през 1956 г. Година по-късно вече се снима в първия си игрален филм – “Години за любов” (1957 г.). 1958 г. играе в “На малкия остров” по сценарий на Валери Петров и под режисурата на Рангел Вълчанов. Това е само началото, следват – “Нощта срещу тринадесети” (1961), “Златният зъб” (1962), “Анкета” (1963), “Инспекторът и нощта” (1963), “Приключение в полунощ” (1964), “До града е близо” (1965), “По тротоара” (1967) – до ролята на Боян в “Отклонение” (1967), по сценарий на Блага Димитрова, където изгражда незабравимо партньорство с Невена Коканова под режисурата на Гриша Островски и Тодор Стоянов. Филмът печели наградата на пресата и специален Златен приз на филмовия фестивал в Москва същата година. Образът на Боян напълно го утвърждава като един от най-харесваните български актьори през шейсетте и седемдесетте години – предимно в роли на интелектуалци и градски хора. 

Носител е на множество кинонагради. “Покрив” печели наградата на критиката на кинофестивала във Варна през 1978. “Бяла магия” получава сребърна награда в Кадис, Испания. „Опасен чар” грабва голямата награда в Кианкиано, Италия през 1985 и специалната награда на журито в Шамрос, Франция през 1988. „Мечтатели” печели първа награда във Варна. Освен наградата на зрителите във Варна, ”Вчера” е награден и с Гран При в Сан Ремо, и с наградата за най-добър режисьор във Москва – все през 1989 година. 

След 1989 година Иван Андонов е от малцината режисьори-ветерани, които успяват да намерят сили и адаптивни способности да снимат в суровите условия на новото време, за разлика от редица свои колеги. Доказва го с “Индиански игри” (1990), “Вампири, таласъми” (1992) и предизвикалия остри полемики ТВ сериал “Дунав мост” (1999).

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Не знам какво ни готви бъдещето, но знам, че трябва да остана позитивна и да не си позволявам да се отчайвам.“

Никол Кидман, австралийска актриса, родена на 20 юни преди 57 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…