СИЙКА ЛАПАЧКА

От 14 до 27 ноември световноизвестният оперен певец Калуди Калудов води майсторски клас за млади оперни певци в Стара Загора. Заниманията се провеждат в залата на Регионалната библиотека "Захарий Княжески" всеки ден от 10 до 20 ч.

Майсторският клас ще завърши с Гала концерт на участниците в курса на 27 ноември, от 19.00 часа на сцената на Оперния театър под липите, организиран от Старозагорската опера и включен в програмата на тазгодишното издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство. На сцената ще се качат 12 млади оперни певци от България, Полша, Украйна и Китай.

В рамките на 2 седмици младите таланти ще имат възможността да работят с Калуди Калудов върху своята вокална техника, стил и интерпретация. Корепетитор на курса е пианистът и композитор Мирослав Георгиев.

Още от първия ден Калуди Калудов планира да насочи своето внимание към подбора на репертоара, с когото младите певци да се изявят във финалния гала концерт. Това, че на този курс разполага с богата палитра от гласове, ще му позволи да подготви атрактивна програма от арии, дуети и ансамбли. Самият Калуди Калудов ще участва в концерта със своите ученици на 27 ноември.

Калуди Калудов се занимава с вокална педагогика повече от 25 години. Започва много рано – в годините на своята най-активна международна певческа кариера и установява, че вокалната педагогика го увлича все повече и му доставя огромно удоволствие. Признава, че тази работа е много по-изтощителна в сравнение  с основната му професия на оперен певец, но пък – удовлетворението от нея е несравнимо. От няколко години работи и по сериозен изследователски труд, свързан със спецификата и особеностите на човешкия глас, на пеенето и тънкостите и тайните на вокалната педагогика. В теоретичната си разработка Маестрото излага своите лични наблюдения и изводи, които се базират на натрупан практически опит в продължение на 30 години. Калуди Калудов е правил майсторски класове в България, Полша, Финландия, Румъния, Украйна и дори в далечна Бразилия. Щастлив е от постиженията на своите ученици – някои от които с много успешна световна кариера. Гордее се, че именно най-успелите, с които продължава да бъде в близък контакт, са участвали в първите майсторски класове, които организира и провежда в родния си град Варна.

---

 Снимките са предоставени на СКИФ от старозагорската опера

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.