БНР

"Моралът е доброто" е името на изложбата с авторски фотографии на покойния Кристиан Таков, направени през различни периоди от живота му. Снимките ще бъдат изложени за широката публика от 11 юли на Моста на влюбените зад НДК в София.

“Моралът е доброто“ – това е мотото на изложбата, която се открива днес от 19.00 часа.

Известният юрист, интелектуалец и общественик доц. д-р Кристиан Таков (1965 – 2017) е забележителна фигура в най-новата ни история. През целия си професионален и личен живот той полага системни усилия за изграждане на активно гражданско общество и за утвърждаване на фундаментални за демокрацията ценности.

Стремежът на доц. Таков е думи като „право“, „свобода“, „справедливост“ и „морал“ да не остават изпразнени от съдържание понятия. Неслучайно днес много хора го описват с една единствена дума – будител.

Вдъхновен от него, екипът на „Аффлатус“ вече две години работи упорито върху претворяването на живота и дейността му биографичен документален филм със заглавие „Моралът е доброто.“ В рамките на работата по филма бяха издирени много непубликувани досега архивни кадри и документи, както и много авторски фотографии на Кристиан Таков.

“Разбрах, че времето го иска. Обърнах  се към това, което той е оставил като присъствие в живота. Едно много силно и ярко присъствие. Да бъде влагана енергия в него, за да обгръща със светлината си младите хора, които имат нужда от начертани пътеки“, казва в предаването “Преди всички“ на БНР Галя Йончева, майката на Кристиан Таков.

“Страстта му към фотографията е още от дете, когато му подарих първия съветски фотоапарат “Смяна“. Сякаш интересът му се засили с времето, особено, когато трябваше да вземе допълнително професия, както беше наредено тогава да се случва след гимназия. Той попадна в техникум по фотография. Може би това много засили интереса му и към техническата страна на нещата – как се правят и проявяват снимките. Имахме цяла стая, обзаведена с неговите фотоапарати. Струва ми се, че любовта му към фотографията дойде отвътре, защото той имаше афинитет към красотата и я търсеше, както в отделния човек, така искаше и да я внедри в обществото. Търсеше я и като примирение и избавление в дадени ситуации“, разказа още тя.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„През целия си живот бях преследван от мисълта, че очевидно мъжете не искат да бъдат свободни. Те винаги искат да бъдат роби на някого, например на кариера или жена.“

Марчело Мастрояни, италиански актьор, роден на 28 септември преди 99 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?