ЕЛЕНА ГЮРОВА

Вече десет години, студенти и преподаватели от департамент „Дизайн“ на НБУ подкрепят каузата за опазване от презастрояване на един от последните диви плажове в България – Корал.

От 2011 година, всяко лято те организират практически ателиета, творчески акции и арт инсталации, които целят да фокусират вниманието на обществеността върху казуса с опазване на дивата природа.

Изложбата "10 години – Да запазим Корал" проследява многобройните събития, проведени на плаж Корал от 2011 г. до 2021 г. и презентира работи в областта на ленд арт и концептуализма, на дизайн пърформънса, на инсталацията през практиките за рециклиран дизайн и реди-мейд. Обект на представеното е сайт-спесифик арт – изкуство, правено за определено място. Освен студенти и преподаватели от Нов български университет, в изложбата участват и екипи на чуждестранни университети, свободни артисти и утвърдени автори.

Творбите представят различните гледни точки на авторите и концепции за мястото като основополагащ генератор на художествения процес. Изложбата представя пред широката общественост произведенията на фотографи, визуални артисти и дизайнери, участвали през изминалите десет години в проекта „Да запазим Корал“. Сред тях са творби реализирани във времето от студенти под ръководството на проф. Оливър Лангбайн (Oliver Langbein) основател на Subversive Аrchitecture, проф. д-р Борис Сергинов – един от радикалните автори, работещи в областта на съвременните форми от 1990-те до днес и преподавател в НБУ,  творби реализирани под ръководството на проф. Ларс Хармсен (Lars Harmsen) – дизайнер, артист и преподавател в Magma Design Studio, д-р Биляна Калоянова – дизайнер и преподавател в НБУ, автор на книгата „Концептуален и устойчив дизайн“, фотографии и концептуални образи на проф. д-р Васил Гарнизов – един от основателите на НБУ и специалността "Антропология" в България, д-р Руслан Лозев, д-р Евелина Гебрева, Весела Станоева – концептуален дизайнер, куратор и много други.

Изложбата ще бъде открита на 17 декември (петък), 18 ч., в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство (бул. "Черни връх" №2).

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Да живееш без някои от нещата, които искаш, е неразривна част от щастието.“

Бъртранд Ръсел, уелски философ, роден на 18 май преди 150 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.

Автопортретът на Иван Добчев

 

Единайсет ескиза – така са наречени частите, на които е разделена книгата и всяка разказва етап от живота на режисьора