Нов албум с музика на Панчо Владигеров е издаден в Лондон за световно разпространение, съобщи БНР. Пианистката Надежда Влаева, която от години живее в САЩ, но е ексклузивен артист на британска независима звукозаписна компания, представя премиерно на запис два по-рядко изпълнявани клавирни цикъла на Владигеров от 20-те години на миналия век - "Десет импресии", оп. 9, и "Шест екзотични прелюда", оп. 17.

За подбудите да се обърне именно към този репертоар за поредния си звукозаписен проект Надежда Влаева казва:

"Когато излезе предишният ми диск за Hyperion с произведения на Борткевич, получих мейл от почитателка от Лос Анджелис, която, наред с възторжените думи за диска, спомена, че трябва да запиша "Екзотични прелюди" на Владигеров. Това беше може би първата семчица, която ми се пося в съзнанието и веднага се заинтересувах за тези прелюди, за които не бях дори и чувала. Не знам дали можете да си представите усещането, което човек изпитва, когато открие нещо, което не е подозирал, че съществува. Все едно е да откриеш музикално злато."

Силен тласък в тази откривателска посока дава на Надежда Влаева и световноизвестният канадски пианист Марк-Андре Хамлин, който е заинтригуван от творчеството на българския класик и свири негови произведения - той подтиква българката да мисли за запис на албум. Поканата от страна на звукозаписната компания е предизвикателството, което тя приема.

Влаева записва първа в света цялостните цикли "Десет импресии" и "Шест екзотични прелюда", писани от композитора съответно през 1920 и 1924 г. В книжката към диска, освен обяснителния текст, е публикувана и една снимка със сантиментална стойност - автограф от Панчо Владигеров за пианиста Антон Диков, който е един от важните учители в кариерата на Надежда Влаева. А на корицата е картина на българската художничка Сабина Неделчева-Уилямс, която живее и твори в Лондон.

Към "Екзотичен танц в испански стил", третия от цикъла "Екзотични прелюди", опус 17, има и видеоклип, който може да се гледа от почитателите на пианистката.

Още в първите дни след появата си на световния музикален пазар албумът предизвика интерес и влезе направо на 14-а позиция в класацията Топ 30 на класическите албуми във Великобритания, редом до новите албуми на Алина Ибрагимова, Ланг Ланг, Стивън Озборн и др.

„Критиците ме мразят повече, отколкото аз мразя тях.“

Мишел Уелбек, френски писател, роден на 26 февруари преди 68 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Опера без... текст?!

 

 

И все пак германската композиторка от румънски произход Адриана Хьолцки вече направи този абсурден авангардистки опит

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков