АНЕТА ГЕНКОВА

Двадесет и петото издание на музикалния фестивал Австрийски музикални седмици, организиран от Австрийско посолство София, в сътрудничество с Виенски клуб София, ще започне с гала концерт под почетния патронаж на Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Австрия в България, на 16 май в зала България. 

Фестивалът Австрийски музикални седмици се превърна през 25-те години на своето съществуване във форум за представяне на австрийска класическа и нова музика. В рамките на над 240 концерта в София и в 15 други града в страната са участвали повече от 150 композитори, диригенти, музиканти и певци от Австрия. Фестивалът е най-голямото и най-дългогодишно музикално събитие, организирано от чуждестранно посолство в България и е значимо явление с европейски измерения в българския културен живот. 

Програмата на концерта, която включва произведения от В. А. Моцарт, Иван Ерьод и Александер Цемлински, ще бъде изпълнена от дългогодишния партньор на фестивала - Софийска филхармония, с диригент Саша Гьотцел (Австрия).

Публиката ще има удоволствието да чуе изпълненията на трима солисти, които пристигат за концерта от Виена: Светлина Стоянова (мецосопран), Карин Бонели (флейта) и Роберт Бауерщатер (виола). 

СВЕТЛИНА СТОЯНОВА е родена в София. Пяла е 9 години в Детския хор на БНР под ръководството на акад. Христо Недялков, където е била главен солист. Тя е солист в ансамбъла на Виенската Държавна Опера през сезоните 2018 – 2020. Светлина е една от 30-те млади таланти в селекцията „30 под 30“ на сп. Forbes България за 2019 г. През 2020 г. Светлина Стоянова е отличена от Министерство на културата на Република България с Грамота за принос в популяризирането на българската култура по света.

КАРИН БОНЕЛИ е първата жена, ангажирана в духовата група на оркестъра на Виенската държавна опера и на Виенска филхармония. Тя е между основателите на Виенски духов квинтет и на Клангколектив Виена, свири и концертира като солистка на различни оркестри. От 2017/18 г. преподава флейта в Университета за музика в Грац и от 2019 г. – в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

РОБЕРТ БАУЕРЩАТЕР свири от 2001 г. в Оркестъра на Виенската държавна опера, а през 2004 г. става член на Виенска филхармония, където е водач на група. Наред със своята работа в оркестъра и като солист на многобройни известни оркестри, Роберт Бауерщатер е усърден камерен изпълнител. Свири във филхармоничните ансамбли Виенски Камерен Ансамбъл и Ансамбъл Виена, Лиси квартет, Клавирен квартет Виена, Пиано стрингс, участва в многобройни концерти, радио- и телевизионни предавания. 

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Не знам какво ни готви бъдещето, но знам, че трябва да остана позитивна и да не си позволявам да се отчайвам.“

Никол Кидман, австралийска актриса, родена на 20 юни преди 57 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…