ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ

Достолепие и царственост излъчваше на сцената (а и в живота) незабравимата Надя Афеян (1917 – 2000). Днес мястото и на националната ни оперна сцена е все още незаето. Трудно може се намери певица и артистка от нейния мащаб особено за големите й роли в „Аида”, „Дон Карлос”, „Трубадур”, „Лоенгрин”, „ Хованщина”, „Борис Годунов”,  „Момчил”.  Нейният подчертано драматичен актьорски талант, голямата й музикалност и отлично воденият, изравнен във всички регистри мецосопранов глас се изявиха най-пълноценно в класическия италиански, руски, а също и във Вагнеровия репертоар. 

В продължение на цели три десетилетия, заедно с незабравимата Юлия Винер и още неколцина певци тя беше един от стълбовете на столичната оперна сцена. Винаги в отлична вокална форма, винаги готова да даде максимума от своите сили и талант на сцената. 

Да, тя принадлежеше към „златното поколение” на 50-те години в Софийската опера. Заедно с именитите си колеги: Юлия Винер, Никола Николов, Любомир Бодуров, Надя Шаркова, Лиляна Барева, Катя Попова, Петър Петров, тя носеше целия голям репертоар на първата ни музикална сцена, а той бе обширен и голям. При това спектаклите бяха всеки ден като често пъти тя имаше по няколко представления през седмицата!

Тук бих искал да отбележа и нещо по-специфично за нея. Надя Афеян беше от певците - актьори, за които словото – изпято и изговорено на сцената бе нещо свещено. Дикцията й бе прецизна, съвършена. Както и фразирането й, плод на една безспорна музикантска дарба и голяма култура. През годините на нейната кариера – особено от петдесетте до края на осемдесетте –  операта у нас преживя истински разцвет, имаше подкрепата на държавата, имаше солидно музикално образование, имаше и първокласен ансамблов музикален театър, в който словото бе на почит. Пееше се (както в повечето европейски страни) предимно на роден език и това правеше операта наистина достъпно за публиката изкуство и издигаше културното ниво на нацията.

Родена е на 3 май 1917 в черноморската ни столица, дала на България внушителен брой певци, инструменталисти и диригенти. Произхожда от възрожденски тревненски род на художници зографи. Расте в подчертано културна среда, където музиката, театърът и литературата са част от живота на цялото семейство. От малка рецитира прекрасно. Като 15-годишна гимназистка е поканена да участва в тържественото откриване на Варненския драматичен театър, заедно с професионални артисти от столицата и града. Забелязва я големият наш тенор със световна кариера Петър Райчев, който я насочва към пеенето и операта. Скоро семейството се премества в София. Надя Йонкова (това е името й по баща) кандидатства в Музикалната академия и е приета на първо място, но не става студентка там, а постъпва като хористка в  Операта и започва да учи актьорско майсторство в Школата на Народния театър при прочутия Николай Масалитинов. В операта й възлагат първите малки роли – индианското момиче Уокли в „Момичето от Запад” на Пучини и Танаах от „Саламбо” на Веселин Стоянов. Учи пеене при Таня Цокова. По това време става съпруга на драматичния артист Иван Кирчев. Ражда и първата си дъщеря.  През 1942  година семейството заминава за Берлин, където тя започва да учи в Консерваторията при проф. Карл Емге и актьорско майсторство в студията на Бургтеатър при проф Полевицкая. 

Времето е тежко, военно. През 1945 г. бомбардировките над Берлин зачестяват. При една от тях загиват съпругът, Иван Кирчев, и  малката й дъщеря.  Това е голяма, страшна трагедия за младата жена. За щастие, характерът й е силен и успява да се мобилизира и да вземе правилното решение Напуска Германия и се завръща в България. Приемат я веднага за редовна артистка в много популярния до войната оперетен театър „Одеон”. Продължава упорито да учи пеене, да се усъвършенства, вече при голямата певица и педагог Катя Спиридонова. През 1947 се явява на конкурс в Операта и е приета веднага за редовна артистка. Дебютира през 1948 г. с голяма роля – това е Амнерис от „Аида”. Тук блясва целия й талант. Ролята се оказва особено подходяща за нейния драматичен темперамент, а също и за гласа й, висок мецосопран.  През 1952 получава държавната награда и се утвърждава като един от водещите солисти на първата ни сцена. По това време става известна като Надя Афеян, приема фамилното име на втория си съпруг, оперния режисьор  от Пловдив, Бохос  Афеян (1924- 1969). От този щастлив брак се ражда втората й дъщеря, Наталия Афеян, която успешно поема пътя на талантливите си родители.  

След  „Аида” следва Азучена от „Трубадур”, също голяма и проблемна роля, с която тя се справя блестящо. В едно интервю ще сподели, че трагедията на майката Азучена се преплита за нея по един „неведом начин с трагедията, преживяна от нея по време на войната в Берлин”.

За Надя Афеян Берлин се оказва един наистина съдбовен град. След като вече е натрупала немалък опит, знания и репертоар, особено в италианската и руската класика, тя бива поканена за редовен, постоянен гост солист на Берлинската държавна опера. Цели 12 сезона, заедно със своята партньорка,  първото сопрано Юлия Винер, тя лети всяка седмица от София до Берлин, за да участва в премиери и редови спектакли. При това на немски, както се пееше тогава в немскоезичните държави. Тук талантът й бива високо оценен от публиката, критиката и особено от един велик диригент Франц Конвични, който ще каже, че в Щастопер, Берлин, гласът на Надя Афеян звучи така красиво и пълноценно, сякаш самата зала била построена специално за нея!

През тези години тя пее много не само на любимата си софийска сцена, но и в редица европейски театри. Звездният миг в нейната кариера е  гостуването й в Ковънт  Гардън, Лондон с коронната й роля, Амнерис, за която получава отлични критики в печата.

На берлинска сцена тя се превъплъщава главно в италианския репертоар („Аида”, „Бал с маски”, „Трубадур”, „Дон Карлос”), но също и във Вагнер  („Рейнско злато”, „Лоенгрин”, „Танхойзер”). Получава и най-високото немско артистично звание „камерзенгерин”.

Надя Афеян се справяше блестящо с опери от различни стилове и епохи, но се считаше главно за Вердиева певица. Както самата тя призна в един разговор: „Обичам Верди, защото е композитор - майстор на големите щрихи, големите страсти, големите чувства”. И наистина, те бяха видими в нейните силни и завладяващи интерпретации на Вердиевите героини. Но към тях бих добавил и много силните й руски образи, за които бе направо родена: властната, надменна и коварна Марин Мнишек от „Борис Годунов”, елегантната и аристократична Елен Безухова от „Война и мир”, силно обичащата, страдащата и ревнива Марфа от „Хованщина”, Солоха от „Черевички”, една от не многото и комедийни роли. Към последните бих споменал  още: Хата от „Продадена невеста” на Сметана и Госпожа Райх от „Веселите уиндзорки” на Ото Николай.

Надя Афеян обичаше много българската музика. Изнасяше редовно песенни концерти с творби на нашите класици: Владигеров, Добри Христов, Веселин Стоянов, Пипков, Големинов, Хаджиев, Черкин. Сред българските й роли бих отделил Ефросина от „Момчил” на Любомир Пипков и Царица Мария от прекрасната опера „Ивайло”, която големият Марин Големинов написа специално за нея. И двете бяха по мярката на нейния специфичен изпълнителски стил – романтично приповдигнат с героико- патетични акценти. За щастие, БНР и Балкантон записаха студийно тези две класически български опери именно с нея.

През 1976 година, след последната си роля, в нашумялата тогава опера на Кирил Молчанов по Борис Василиев „А утрините тук са тихи”, Надя Афеян напусна сцената в една много добра певческа форма. Реши да съхрани един добър спомен у публиката за себе си. Беше страшно взискателна и самокритична. Просто една силна жена. Скоро след това замина за Австралия и заедно с още двама българи основа радиостанцията на български език ЗЕА, като продължи да работи с гласа си вече като диктор и четец и рецитатор, както бе започнала като дете и ученичка в Девическата гимназия своята сценична кариера – със словото. С българското СЛОВО! Почина през 2000 година след тежко и продължително боледуване. Нейната дъщеря, Наталия Афеян  е известен педагог и музиковед. А  мястото на неповторимата Надя Афеян е наистина празно. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПОЗИЦИЯ

  Галин Стоев, режисьор: Живеем в мек вариант на "Коза ностра"

   

  "Ако продължи отглеждането на тази робска стратегия за оцеляване, може би след 100 години тази нация няма да съществува", коментира още Стоев.

   
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • БЕЗПОДОБНИЯ

  „Масонската ложа и братството на Левски”

  Делото и животът  на Апостола на българската свободата винаги са будили интерес. 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Науката е диференциално уравнение. Религията е състояние, което поставя граници.“

Алън Тюринг, британски учен, роден на 23 юни преди 109 години

Анкета

Гледате ли културни събития онлайн?

Да - 40%
Не - 50%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Заслуженият успех на „Братя“

 

За силното въздействие на сериала допринесе и още нещо – стегнатият му ритъм, компресираният разказ, умението да се пласира интересна и занимателна история в рамките на около 30 минути.

Уди Алън между „Осанна!“ и „Разпни го!“

 

„Само да вметна“  е дългоочакваното защитно слово на легендарния кинаджия

Голата истина за група „Жигули“

 

За каква криза може да се говори в родното ни кино, дори в днешните условия, след като имаме такъв талантлив и плодовит режисьор?