КРАСИМИРА ЙОРДАНОВА, БНР

На 23 април се навършват 115 г. от рождението на забележителния български музикант проф. Георги Златев-Черкин - композитор и изтъкнат вокален педагог. Той твори предимно в камерния жанр - на всички е позната неговата цигулкова пиеса “Севдана“, много поставяна у нас бе и оперетата му „Бунтовната песен“, автор е на над 50 солови песни, на хорови песни, струнен квартет, трио, инструментални пиеси.

Заслугите на Черкин като вокален педагог, създал цяла плеяда добре подготвени певци

Започва да свири на пиано още 9-годишен в родния си град Русе. След обучението си в Музикалната академия в София като пианист - ученик на Иван Торчанов, и по теоретични дисциплини при Добри Христов, Павел Стефанов и Никола Атанасов, Георги Златев-Черкин заминава за Виена, където учи в Музикалната академия сценично майсторство и пеене при прочутия професор Лирхамер, а частно композиция при Маркс. Завръща се в България през 1929 г. и започва преподавателската си дейност в Музикалната академия, като подготвя няколко от известните ни певци.

Особено интересен е случаят с Люба Величкова - една от знаменитите певици на Виенската държавна опера и неповторима изпълнителка на героините на Рихард Щраус. През 1931 г. Черкин посещава Шумен и там му представят една гласовита 18-годишна ученичка с черна престилка - това е тя. Той веднага оценява неповторимия й глас и я кани в София, за да учи вокална постановка при него. След една година, завършила образованието си в гимназията, тя пристига в София - без багаж и без никакви средства. Успява да си намери някаква работа и се обажда на Черкин. Той я помни - приема я за своя ученичка и, разбрал за нейното плачевно материално състояние, се занимава с нея 3 пъти седмично безплатно. И не само - проявява изключително благородство: купува й билет за Виена, за да замине с цяла група негови студенти на прослушване при проф. Лирхамер. Виенският педагог също проявява благородство и се занимава с Величкова безплатно - такава е съдбата на великата певица, за която нямаше да сме чували, ако не беше човещината на Черкин. Всъщност той е известен с готовността си да помогне на тези, които имат нужда, и с добротата си...

При него са  учили певци като Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, Любомир Панчев, Веселин Дамянов, Пенка Коева, Брилянта Кеворкян и още много други. Черкин е ректор на Музикалната академия от 1948 до 1954 г., а от 1960 до 1974 г. декан на Вокалния факултет. Три години е преподавател в Китай - обучава певци в Пекин, Шанхай и Тиен Цин. Умира на 29 март 1977 г.

В Златния фонд е запазен спомен на Георги Златев-Черкин за създаването на прочутата му песен „Синеоката“ по текст на Елисавета Багряна, посветена на Люба Величкова. Чуйте в звуковия файл и самата песен, записана през 50-те години на ХХ век от Катя Георгиева. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Най-красивите рокли се носят, за да бъдат съблечени.“

Жан Кокто, френски артист, роден на 5 юли преди 133 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Езикът като оръжие. Как заговаря обикновеният човек по време на диктатура

 

Българското издание на "Езикът на третия райх" е планирано "много преди изобщо да се заговори за война в Украйна", казва издателят Манол Пейков

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си

Роман за вкуса на петмеза от детството

 

"Петмез“ е метафора не само на детството, но и на човешкия живот