Създателят на първия български частен театър „Диалог” – Бойко Илиев, открива своя собствена сцена в бившия магазин на „Балкантон” в НДК, който е взел под наем за 5 години.

В интервю за „24 часа” той разказа, че строи там театрална зала – изграждат се стени, амфитеатър, сцена със 160 места. Вътре ще има книжарница, в която ще се продава драматургия. Мястото ще се казва „Нов театър”, а на зрителите се обещават смислени неща, което е голяма надежда на фона на всеобщата комерсиализация по театралните сцени.

Илиев работи по проекта си заедно с Александър Урумов, Димитър Стефанов и Цветан Николов. „Желанието ни е да върнем човеколюбивите ценности в театралното изкуство – добра драматургия с добри актьори. Държа на тази сцена да не се самозадоволяваме, а да срещаме зрителя със смислени неща”, казва той.

Премиерата в „Нов театър” ще е на 9 март с добре познатата на българския зрител постановка „Амадеус“ от Питър Шафър. В нея ще играят Георги Кадурин, Иван Юруков, Мариус Донкин и Марияна Миланова.

Програмата ще стартира неофициално още на 5 март с моноспектакли, детски представления и гостуващи трупи. Над 40 представления с над 25 режисьори ще фигурират в афиша. Освен драматични спектакли ще се играят и мюзикъли, и камерни опери. Предвидени са и късни представления в петък и събота от 22 ч., а през уикенда – куклен театър за деца. В един ден от седмицата ще се представят хубави филми със смислени послания, по думите на Илиев. Билетите се продават на касите в НДК.

БОЙКО ИЛИЕВ (59) е театрален режисьор, завършил е актьорско майсторство в НАТФИЗ (1982 г.) и театрална режисура (1990 г.). Има диплома по режисура и от НБУ. Поставил е десетки постановки, сред които: „Случка в зоопарка“ от Едуард Олби,“Последната нощ на Сократ“ от Стефан Цанев, „Любовни булеварди“ мюзикъл от Стефан Цанев и Юри Ступел, „Бог“ от Уди Алън,  „Калигула“ от Албер Камю,“Хубавата Клара“ от Фасбиндер,“Госпожица Юлия“ от Стриндберг,“Макбет“ от Х. Мюлер и Шекспир, „Както ви се харесва“ от Шекспир, „Идиот“ по Достоевски, „След репетицията“ по Бергман, „В полите на Витоша“ от Яворов, „Постоянството на веселието и мръсотията“ по Реймон Кьоно и Венедикт Ерофеев, „Нора“ от Ибсен, „Сватбата на Фигаро“ от Бомарше, „Хамлет“ от Шекспир и много други.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Мисля, че всеки е луд. Възхитен съм от хората, които са смятани за най-нормални, защото на мен те ми изглеждат най-странни от всички.“

Джони Деп, американски актьор, роден на 9 юни преди 60 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"